Review Vaiana

Review Vaiana

The Crew

Regie – Ron Clements, John Musker: The Little Mermaid, Aladdin, The Princess and the Frog
Dwayne Johnson: Fast Five, San Andreas, Hercules
Auli’i Cravalho: /
Jemaine Clement: What We Do in the Shadows, Men in Black 3, Rio

The Story

Moana – Vaiana voor de dwaze Europeanen – is een jong meisje dat opgroeit op een tropisch eiland in de Polynesische regio. Ze is de dochter van het plaatselijke stamhoofd en voorbestemd om hem op te volgen. Maar er wringt iets, want haar hart verlangt dat ze de woeste oceaan trotseert om haar levensdoel te verwezenlijken. Wanneer de oogst op haar eiland volledig mislukt, moet ze haar volk redden door de halfgod Maui te vinden en door ‘het hart’ van het mythische eiland Te Fiti in ere te herstellen.

The Good, The Bad

Terwijl ze bij Marvel met mondjesmaat beseffen dat ze meer heldhaftige dames nodig hebben, hebben de animatiemagiërs van Disney al lang sterke en inspirerende vrouwelijke hoofdfiguren omarmd. Rapunzel stond stevig haar mannetje in het genietbare Tangled. In 2013 hadden de zusjes Anna en Elsa in Frozen geen vent nodig maar enkel elkaar. En nu is er Moa…, euh, Vaiana, een vastberaden tiener die op geen enkel moment zich laat kisten door patriarchale krachten. Het enige wat ze wilt, is haar lot volgen en haar gemeenschap redden.

Klinkt niet bijster origineel als je het zo leest en dat is het ook niet. De moderne Disneyprent wordt nu eenmaal gedefinieerd door jonge vrouwen die maar weinig oog hebben voor de mannen die hen omringen en door een soort innerlijke oerkreet hun eigen lot in handen nemen. Ook al voelt dat nog steeds verfrissend aan, verrassend is het niet meer. Ook het pad dat Vaiana moet bewandelen om haar eindbestemming te bereiken, zal de film geen Oscar voor beste scenario opleveren. Samen met Maui moet ze voor de hand liggende schurken en monsters bestrijden, het punt waarop alles in het water lijkt te vallen (pun intended) zie je ook van ver aankomen en de comic relief – die kip is enkel de eerste vijf minuten grappig – is nu ook niet zeer hoogstaand.

Zorgt dat alles ervoor dat Vaiana kopje ondergaat? Hoegenaamd niet. Het regieduo Ron Clements en John Musker hebben de Disneyformule zo stevig in de vingers dat ze zich hoofdzakelijk kunnen focussen op de inkleding. En die is indrukwekkend. Je wordt overspoeld door een tsunami aan prachtige animatie, catchy songs (You’re Welcome en I Am Vaiana zijn heerlijk), boeiende culturele details en een reeks emo-momenten die op doeltreffende wijze je traanklieren in werking stellen.

Ook de stemmencast zit snor. Dwayne ‘The Rock’ Johnson werpt zijn charmante persoonlijkheid op om van Maui een arrogante, narcistische, maar ook knuffelbare figuur te maken. Zijn voornaamste collega is nieuwkomster Auli’i Cravalho, die Vaiana volpompt met pit, levenslust, moed en jeugdig enthousiasme. Het is een plezier om haar guitige stem door een bioscoopzaal te voelen vibreren.

Verder wordt je helemaal ingepakt door de centrale boodschap. Eerst en vooral maakt de film het je als kijker zeer duidelijk dat het tijd is om terug een band op te bouwen met de Moeder Aarde. Eerlijk: ook dit is niet zo bijzonder meer in films en Studio Ghibli deed het 20 jaar geleden veel indrukwekkender met Princess Mononoke, maar met de warme pathetiek van Disney weet het toch nog een gevoelige snaar te raken.

En zoals we in het begin al hebben vermeld, zet Vaiana een nieuwe stap in de feministische rode draad die door de recentste ‘prinsessenfilms’ van Disney loopt. Het hoofdpersonage laat zich niet makkelijk onderdrukken. Ook bijzonder is dat er niet moeilijk wordt gedaan over het feit dat ze haar vader moet opvolgen. Op dat vlak is er dan ook niet veel sprake van een hinderend patriarchaat op het eiland van Vaiana. Het is vanzelfsprekend voor haar familie en haar gemeenschap dat ze de fakkel overneemt en ze gaat er zelf ook mee akkoord. Maar voor ze die taak op zich kan nemen, moet ze eerst haar volledige identiteit tot ontplooiing laten komen door het ruime sop te trotseren. En niemand zal haar tegenhouden.

The Verdict

Wanneer de aftiteling rolt, is het duidelijk dat Mickey Mouse je weer verleidt heeft met herkenbare ingrediënten die op een onweerstaanbare manier op je worden afgevuurd. Onze glimlach en een glinsterende traan vertelden ons dat het goed was. Vaiana is een natte, maar warme knuffel die een onzekere wereld weer even iets minder koel maakt. “I am Vaianaaaaaaaa!”

 

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top