Review Terminator 2: Judgment Day 3D

Review Terminator 2: Judgment Day 3D

106m

The Story

Bijna tien jaar zijn verstreken sinds Sarah Connors eerste beproeving. Haar zoon John, de toekomstige leider van het verzet, is uitgegroeid tot een flinke jonge kerel. Maar hun nachtmerrie is verre van voorbij. Uit de toekomst daagt een nieuw, nog dodelijker Terminator-model op. Zijn missie: John Connor uit de weg ruimen voor hij volwassenen wordt.

The Crew

Regie – James Cameron: Titanic, The Terminator, Avatar
Arnold Schwarzenegger: The Terminator, Twins, Total Recall, Commando
Linda Hamilton: The Terminator, Dante’s Peak, Beauty and the Beast
Robert Patrick: Copland, The X-Files, True Blood
Edward Furlong: American History X, Pecker

The Good, the Bad

Meer dan 25 jaar geleden werd ik als tiener omvergeblazen door deze actieklassieker in de bioscoop. Weinig films hebben sindsdien nog zo’n impact gehad op mij. Toen een 3D-versie van deze SF-knaller werd aangekondigd, wilde ik deze versie dan ook absoluut meepikken. Maar meteen borrelden ook een pak vragen op: blijft Terminator 2 na zovele jaren overeind? Zijn de effecten hopeloos achterhaald? En is een 3D-versie echt nodig? Wel, de fans kunnen op beide oren slapen. Terminator 2: Judgment 3D is en blijft een waanzinnige cinematrip!

Vanaf het allereerste moment, tijdens het aanschouwen van het wasteland van na de nucleaire oorlog, de voice-over van Sarah Connor en de intrede van de iconische Terminator, zit je vastgekluisterd aan je zetel. Cameron duwt meteen het gaspedaal volledig in en overrompelt je met een opeenvolging van achtervolgingen, schietpartijen, explosies, no nonsense actie, iconische one-liners en een constante dreigende sfeer. Slechts af en toe laat hij de kijker op adem komen, om meteen daarna uit te pakken met een nog grootsere actiescène.

Nog even kort herinneren dat deze film in 1991 in de bioscoopzalen verscheen. Op dat moment was T2 de allerduurste film ooit met baanbrekende speciale effecten en de meest geavanceerde technieken. In deze CGI-heavy tijden blijft Terminator 2: Judgment Day makkelijk overeind. Hij oogt nog steeds superfris, ziet er slick uit en lijkt wel ergens in de afgelopen 10 jaar gemaakt.

Van de 3D-conversie zijn we niet zo zot. Deze bood, zoals James Cameron beloofde, zeker geen ‘immersive experience’. Er zijn slechts enkele momenten waarop de 3D naar voren komt, maar het gaat dan om details die meer diepte krijgen, zeker niet bij de machtige actiescènes. Maar de teleurstelling was beperkt.

Je krijgt hier immers een unieke gelegenheid om één van de coolste en waanzinnigste SF-thrillers uit de filmgeschiedenis op het grote doek te (her)ontdekken. Een schitterende opportuniteit voor een jongere generatie die deze film nooit in de cinema heeft gezien, want dat is echt wel dé plek om deze film te bekijken.

[videos file=”https://youtu.be/OOqIS8_8B9E” width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Jazzurri

Back to top