Review Jason Bourne

Review Jason Bourne

123m

The Story

Jason Bourne, CIA’s meest dodelijke geheim agent, treedt opnieuw uit de schaduw. Zijn geheugen mag dan wel terug zijn, hij zit nog steeds met een heleboel onbeantwoorde vragen. Als Nicky Parsons hem belangrijke informatie bezorgt over zijn vader, is dat het begin van een meedogenloze zoektocht naar de waarheid.

The Crew

Regie – Paul Greengrass: The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, United 93
Matt Damon: Good Will Hunting, Invictus, The Departed, The Martian
Tommy Lee Jones: Men In Black, The Fugitive, Lincoln
Vincent Cassel: La Haine, Black Swan, Ocean’s Twelve
Alicia Vikander: Ex Machina, The Danish Girl, The Man from U.N.C.L.E.
Riz Ahmed: The Night Of, The Reluctant Fundamentalist
Julia Stiles: Dexter, Blue, The Bourne Identity

The Good, the Bad

Meermaals hebben Matt Damon en regisseur Paul Greengrass een vierde Bourne-film uitgesloten. Enkel als er een echt heel heel goed verhaal op papier stond, kon er eventueel een nieuwe Bourne verschijnen. Negen jaar na The Bourne Ultimatum is het onwaarschijnlijke gebeurd. Matt Damon keert terug als de superspion in het toepasselijke Jason Bourne.

Laten we starten met het goede nieuws. Jason Bourne is een ferme verbetering op de vorige Bourne-film, The Bourne Legacy. De vijfde Bourne knoopt opnieuw aan bij de succesformule van de eerste drie films: bloedstollende thrills, snoeiharde actiescènes, waanzinnige achtervolgingen en Matt Damon als superspion van dienst. In de eerste 25 minuten zit een weergaloze achtervolgingsscène middenin een betogende menigte in het centrum van Athene, Las Vegas is het decor voor een straatrace waarbij auto’s bij bosjes de lucht invliegen en je krijgt nog een zeer rauw man-tegen-mangevecht dat je helemaal in je zetel drukt. Op het gebied van actie dus helemaal top.

Waar gaat de film dan de mist in? Alle scènes waarin er elektronische gadgets te bespeuren zijn. Spijtig genoeg is dat bijna 80% van de film. Aanvankelijk laat je bepaalde zaken nog oogluikend toe, maar vrij snel zit je toch te grommen in je zetel dat het digitale aspect van deze film van een amateuristisch niveau is dat je verwacht in één of andere B-film. We waanden ons bij momenten in een Bondfilm met Pierce Brosnan. En dan zwijgen we nog maar over hoe ze proberen om hedendaagse hangijzers als privacy, de zaak Snowden en Facebook in het geheel te steken.

The Verdict

Jason Bourne bulkt nog steeds van de waanzinnige actie en de terugkeer van Matt Damon is een zegen. De film nestelt zich met gemak tussen de betere actiefilms van het jaar, maar Jason Bourne haalt nooit het niveau van de eerste drie films. Fun voor de actieliefhebbers, maar we hadden veel meer verwacht van de formidabele tandem Damon-Greengrass.

@svanbeir

Jazzurri

Back to top