Review The Shallows

Review The Shallows

The Story

De jonge Amerikaanse studente Nancy Adams trekt naar een paradijselijk strand om haar overleden moeder te herdenken. Mamalief vertoefde namelijk als jonge surfmeid op hetzelfde strand. Het bezoekje loopt gesmeerd voor Nancy: ze ontmoet leuke mensen, ze bedwingt vol vertrouwen de intimiderende golven en ze geniet van de natuurpracht. Er komt een einde aan haar vakantiegeluk wanneer ze in het water wordt aangevallen door een gigantische witte haai en gewond op een rots belandt. Haar missie: levend en tijdig op het strand geraken terwijl het beest nog steeds in het water zwemt.

The Crew

Regie – Jaume Collet-Serra: Unknown, Non-stop, Run All Night
Blake Lively: The Town, The Age of Adeline, Savages

The Good, The Bad

“De beste haaienfilm sinds Jaws” klonk het hier en daar over The Shallows. Een indrukwekkende stelling, maar nu ook weer niet zo moeilijk als je kijkt welke haaienthrillers er volgden na Spielbergs meesterwerk. En kijk, regisseur Jaume Collet-Serra heeft geleerd van alle haaienmisbaksels. Hij kiest namelijk voor een simpel uitgangspunt dat hoofdzakelijk mikt op suggestie en een zenuwslopende premisse. Less is more! Hoera!

The Shallows is een survival-thriller zonder al te veel franjes. De prent steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat Jaws een belangrijke inspiratiebron is. We zien de haai pas in zijn volle glorie op het einde. De rest van de film zit je vol onzekerheid samen met Blake op haar rots. Waar is het beest? Wanneer komt het boven water? Gaat ze het wel overleven? Een simpele en voorspelbare techniek om de kijker op het puntje van zijn stoel te zetten, maar het werkt wel.

Daarnaast is The Shallows ook een B-film in hart en nieren. Terwijl de eerste twee aktes volledig voor de spanningsboog kiezen, kiezen de laatst twintig minuten voor actievolle scènes die stevig met de realiteit flirten. Geen erg, want het geeft de prent een gezonde adrenalinestoot en een pulpy karakter zonder ooit in zelfspot te vervallen. Het enige wat irriteert is het geforceerde achtergrondverhaaltje rond Nancy en de resem dwaze nevenfiguren. Voor de rest is dit een efficiënt kleinood.

The Verdict

Een snelle filmhap die met weinig middelen en subtiel tongue-in-cheek-karakter je op doeltreffende wijze bij het nekvel weet te grijpen. De kans is groot dat je de prent volgende week al vergeten bent, maar die entertainende 86 minuten pakken ze je alvast niet meer af.

Jimmy Van der Velde

Back to top