Review Hell or High Water

Review Hell or High Water

The Story

Toby Howard dreigt het landgoed van zijn familie te verliezen aan een hebzuchtige bank. Hij roept de hulp in van zijn gewelddadige broer om de verschillende filialen van de bank te beroven. Tijdens hun misdadige tocht doorheen West-Texas worden ze op de hielen gezeten door de ervaren Texas Ranger Marcus Hamilton. Een confrontatie lijkt onvermijdelijk.

The Crew

Regie – David Mackenzie: Starred Up, You Instead
Chris Pine: Star Trek, Unstoppable, The Finest Hours
Ben Foster: 3:10 to Yuma, Warcraft, Lone Survivor
Jeff Bridges: The Big Lebowski, True Grit, Iron Man

The Good, The Bad

Weet je wat me vaak opvalt: hoe potige en goed gemaakte genrefilms vaak worden overstelpt met lovende reacties, waardoor ze soms op een hoger voetstuk worden geplaatst dan dat ze eigenlijk verdienen. Ligt dat aan het feit dat we zulke prenten niet vaak meer tegenkomen in het mainstreamaanbod? Misschien. Of ligt het aan het gemis aan geslaagde genrekwaliteiten in de meerderheid van het Hollywoodaanbod? Ook misschien. Neem nu Hell or High Water. Deze neowestern zit goed in elkaar, Starred Up-regisseur David Mackenzie bespeelt de kenmerken van het western- en heistgenre als een maestro en het geheel wordt extra gekruid met een hedendaagse saus. Maar toch voelt ondergetekende een kleine teleurstelling als dit nu al een van de beste films van het jaar wordt genoemd.

Is het een slechte film? Neen, verre van. Hell or High Water is één van de betere films die je momenteel in de zalen kan ontdekken. Er zijn maar weinig vehikels die zo overtuigend het westerngenre de 21e eeuw in schoppen. De wereld uit cowboyklassiekers als Stagecoach en The Searchers klinkt als een nostalgische echo doorheen het troosteloze Texas uit deze film. De economische crisis heeft er bikkelhard toegeslagen, cowboys en bankovervallers worden gezien als een verouderd curiosum en naar het iconische Wilde Westen wordt met weemoed teruggekeken. Cowboys zijn nu sjofele boeren en Trumpaanhangers, Indianen zijn droevige agenten of casinogangers zonder glorie, de weidse landschappen worden geschonden door oliezuchtige jaknikkers en de schurken werken tegenwoordig in een bank. Het actuele hart van de film klopt hevig.

Ook op de acteurs, het scenario en de regie valt weinig aan te merken. Laat het aan Jeff Bridges over om een doorgewinterde Texas Ranger te vertolken, Ben Foster is de kerel die je belt om een schurk met een kort lontje te spelen en Chris Pine verrast als een wanhopige rancher. En het duo Taylor Sheridan-David Mackenzie pompt het geheel vol heerlijke humor, intense spanning en zinderende actie.

Waarom dan die kleine teleurstelling? Omdat Hell op zich weinig nieuwe dingen op tafel gooit. Alles wordt overtuigend op je afgevuurd, maar dit soort van stevige genretoppers wordt al jaar en dag gemaakt. Nu worden ze met een vorm van blind enthousiasme onthaald, terwijl ze een halve eeuw geleden als wekelijkse kost onder de loep werden gehouden. Dat het allemaal al eens werd gedaan wordt met plezier met de mantel der liefde bedekt. De actuele saus is een knappe extra, maar verheft het nog niet tot een klassieker die bulkt van originaliteit.

The Verdict

Hell or High Water voelt van begin tot eind vertrouwd aan, maar de vastberaden aanpak van cineast Mackenzie, de straffe acteerprestaties en de relevante ondertoon maken van deze entertainende topper een western die op het juiste moment onze zalen bereikt.

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top