Najaar 2016: 10 aanraders van TheJimeister

Najaar 2016: 10 aanraders van TheJimeister

De flauwe filmzomer willen we zo snel mogelijk vergeten. Geen betere manier om dat te doen door vooruit te blikken naar de films die dit najaar onze bioscoopzalen bestormen. Er waren heel wat titels waaruit we konden kiezen. Dit zijn de tien films die redacteur @TheJimeister wild doen kwispelen. 

Hell or High Water

Jeff Bridges als grommende sheriff? Chris Pine en Ben Foster als gewelddadige bankovervallers? Een post-Occupy-Texas als decor? En lovende recensies over de grote plas? Meer heeft een mens niet nodig om dolenthousiast uit te kijken naar de nieuwste prent van Starred Up-belofte David Mackenzie. Het verhaal? De broers Tanner beroven filialen van de bank die het gemunt heeft op het land van hun familie. Jeff Bridges opent de jacht.

Vanaf 21 september in de zalen. 

Pete’s Dragon

Ik geef toe: ik heb de originele Pete’s Dragon van Disney nog niet bekeken, maar de remake met een donzige groene draak in de hoofdrol belooft een charmant en hartverwarmend jeugdavontuur dat even ademruimte biedt in een filmklimaat dat barst van bombastische actie en visuals. Pete’s Dragon lijkt de ideale prent als je je terug even kind wil voelen.

Vanaf 5 oktober in de zalen.

Don’t Breathe

Na The Babadook, It Follows en The Witch lijkt dit de nieuwste horrorsensatie uit de VS. Alleen al de premisse klinkt veelbelovend: drie jeugdige dieven dringen het huis binnen van een rijke blinde man, maar hun slachtoffer blijkt toch niet zo’n gemakkelijk doelwit te zijn. Simpel, maar doeltreffend als we de recensies mogen geloven. Ook het publiek in de VS ging overstag voor de huivertopper. Laat maar komen, dus!

Vanaf 12 oktober in de zalen. 

I, Daniel Blake

De Gouden Palm ging in mei verrassend genoeg naar de recentste film van cinemaveteraan Ken Loach. De Brit blijft films maken met duidelijke sociale boodschappen en problematieken. I, Daniel Blake toont hoe het titelpersonage afhankelijk is van de overheid om uit de armoede te ontsnappen, maar hoofdzakelijk aan zijn lot wordt overgelaten. Kan niet anders dan een pakkende kijkervaring opleveren.

https://www.youtube.com/watch?v=aLEPQ9FYU0U

Vanaf 26 oktober in de zalen. 

A Quiet Passion

De naam van de Britse regisseur Terence Davies zou in één naam met andere grote cineasten moeten genoemd worden, maar helaas gebeurt dat nog steeds niet. Onbegrijpelijk als je naar meesterwerken als Distant Voices, Still Lives (1988) en The Long Day Closes (1992) kijkt. In zijn recentste wapenfeit neemt hij het leven van de Amerikaanse poëet Emily Dickinson onder de loep. We zijn er nu al zeker van dat dat gepaard zal gaan met prachtige beelden, sterke acteerprestaties en een poëtische vertelstijl.

Vanaf 2 november in de zalen. 

Hacksaw Ridge

Mel Gibson is terug! Beter nog: hij is terug achter de camera gekropen! Negen jaar na het zinderende epos Apocalypto blikte hij de oorlogsknaller Hacksaw Ridge in. Het waargebeurde relaas belicht een soldaat die tijdens de gevechten op Okinawa gedurende de Tweede Wereldoorlog weigerde om een wapen te gebruiken, maar wel tientallen levens redde. Volgens de eerste reacties uit Venetië gaat het er weer bloederig en intens aan toe. Zo hebben we onze Mel graag!

Vanaf 9 november in de zalen. 

La La Land

Een musical? In 2016? Wees maar zeker! Na Whiplash stortte regisseur Damien Chazelle zich op een muzikale film die op respectvolle wijze knipoogt naar de prachtige Hollywoodmusicals uit de fifties en de verwoestende maar kleurrijke musicaltoppers van Jacques Demy. Hij strikte met Ryan Gosling en Emma Stone de twee mooiste mensen uit Hollywood, de trailers doen watertanden en de reacties van de critici beloven een film die tijdens de komende Oscars heel wat potten gaat breken. Dit zou wel eens de beste film van het jaar kunnen worden!

Vanaf 30 november in de zalen. 

Vaiana

Er staat weer een nieuwe Disneyprinses te wachten om onze harten te veroveren. Haar naam is Moana, een jonge meid die met water kan communiceren, op zoek gaat naar een mysterieus eiland en tijdens haar tocht de hulp krijgt van de gespierde halfgod Maui. De stem van die laatste wordt ingesproken door niemand minder dan Dwayne ‘The Rock’ Johnson. De animatie ziet er alvast indrukwekkend uit. Benieuwd of het Huis van de Muis opnieuw een kassucces in de wacht kan slepen.

Vanaf 30 november in de zalen. 

Arrival

Denis Villeneuve werkt momenteel aan Blade Runner 2. Maar voordat hij aan dat intimiderende project begon, warmde hij zijn scifi-spieren op met Arrival, waarin Amy Adams een taaldeskundige speelt die moet communiceren met aliens die onze planeet een bezoekje brengen. De meningen over en de trailers van de film beloven een prent die meer wil zijn dan het zoveelste Independence Day-doorslagje. Wij verwachten een scifi-topper die substantiële dingen te zeggen heeft over de mens en andere belangrijke en actuele thema’s.

Vanaf 7 december in de zalen. 

Rogue One: A Star Wars Story

Tja, Star Wars is sinds eind vorig jaar terug van weggeweest en heeft tot nu toe nog niet teleurgesteld. Ook achter deze spin-off zit er heel wat veelbelovend talent en het verhaal – een groepje rebellen probeert de plannen van de Death Star te stelen – doet ook watertanden. Indien de reshoots en al de andere productieperikelen niet te veel roet in het eten hebben gegooid, zou dit wel eens een stevig en genietbaar Star Wars-avontuur kunnen worden.

Vanaf 14 december in de zalen. 

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top