Wat is de beste film van Christopher Nolan?

Wat is de beste film van Christopher Nolan?

Ein-de-lijk! Vanaf 26 augustus draait Tenet, de nieuwste film van Christopher Nolan, in de bioscoop. Tenet werd al enkele keren uitgesteld en kreeg al het etiket ‘redder van de cinemazalen’, maar het is toch vooral het nieuwste filmproject van Christopher Nolan, de grootste filmregisseur van het moment. Tenet wordt hier en daar neergezet als een vervolg op Inception. Wij zijn een grote fan van Inception, maar verwachten dat Tenet nog enkele stappen verder gaat qua scope, actie, spanning, verhaal en bovenal, cinemaervaring. Als we dan toch met een mondmasker in de bioscoop (bij voorkeur in een IMAX-zaal) moeten zitten, laat het dan minstens voor deze film zijn. Maar wat is volgens jullie tot nu toe de beste film van Nolan? Movietalk.be stelde alvast zelf een lijstje samen*.

9. The Dark Knight Rises

(nu in Netflix, Telenet à la carte en Amazon Prime Video)

Het epische slot van de nu al legendarische The Dark Knight-trilogie van Nolan met Christian Bale (voor de allerlaatste keer in de rol van Batman), Tom Hardy en Anne Hathaway. Het is acht jaar geleden dat Batman in de nacht verdween en op slag veranderde van held in voortvluchtige. Door de schuld op zich te nemen van de dood van Harvey Dent, offerde Batman alles op voor wat hij en commissaris Gordon zagen als een goede zaak. Een lange tijd werkte deze leugen, maar alles verandert door de komst van Bane, een gemaskerde terrorist. Zijn meedogenloze plannen voor Gotham drijven Bruce uit zijn zelf opgelegde ballingschap. De derde Batman-film van Nolan blijft een intrigerend kijkstuk, maar kan niet tippen aan zijn voorganger, The Dark Knight. Misschien wel de minste van Nolans ‘epische’ films.

[videos file=”https://youtu.be/GokKUqLcvD8″ width=”570″ height=”315″][/videos]

8. Insomnia

Kleine parel van de Britse grootmeester die een fenomenale cast wist te verzamelen – Robin Williams als slechterik! Pacino in bloedvorm! Politiedetective Will Dormer zou volgens Interne Zaken betrokken zijn bij corrupte zaken binnen het korps. Hij wordt naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om het onderzoek te ontlopen en de moord op een tienermeisje te onderzoeken. Door de stress rond het onderzoek van Interne Zaken en de slapeloosheid als gevolg van de middernachtszon, heeft Dormer de grootste moeite om helder na te denken en de juiste beslissingen te nemen in het moordonderzoek. Nolan schept opnieuw een ongelofelijke sfeer en dompelt je onder in de hel van het hoofdpersonage. Speciale vermelding voor cinematograaf Wally Pfister, die ons heel de film door laat genieten van schitterende beelden en ons met enkele adembenemende scènes – de schietscène in de mist en de achtervolgingsscène op de boomstammen – op het puntje van onze stoel kreeg. Intens!

[videos file=”https://youtu.be/V8Vu7Zre7h8″ width=”570″ height=”315″][/videos]

7. Batman Begins

(nu in Netflix en Telenet à la carte )

Het ging niet goed met de filmcarrière van Batman tijdens het begin van deze eeuw. Maar toen stortte de Brit Christopher Nolan zich op de duistere held met als resultaat Batman Begins: een donkere ontstaansgeschiedenis die The Dark Knight de realistische kruiding meegaf die in de strips al langer aanwezig was. Christian Bale trok de zwarte cape aan en zorgde voor een iconische herinterpretatie van de comicfiguur. Het bleek het begin van een beestige trilogie.

[videos file=”https://youtu.be/neY2xVmOfUM” width=”570″ height=”315″][/videos]

6. The Prestige

(nu in Netflix)

Hocus pocus, pats! Hugh Jackman en Christian Bale schitteren in deze magische thriller van meesterverteller Nolan als twee concurrerende illusionisten. Twee magiërs die niet alleen spelen met de verwachtingen van de toeschouwers in het theater, maar ook de kijkers steevast op het verkeerde been zetten. Het levert een machtige film boordevol mysterieuze trucs en verrassende plotwendingen op die nog uren blijft nazinderen. Leuk detail: David Bowie speelt een bijrolletje als uitvinder Nikola Tesla.

[videos file=”https://youtu.be/ijXruSzfGEc” width=”570″ height=”315″][/videos]

5. Memento

(nu in Netflix en Amazon Prime Video)

Sublieme thriller en mega mindfuck met Carrie-Anne Moss (The Matrix), Guy Pearce (L.A. Confidential) en Joe Pantoliano (Bad Boys). De film werd genomineerd voor twee Oscars: beste montage en scenario. Leonard Shelby is een voormalige verzekeringsagent. Hij is getuige geweest van de verkrachting en de moord op zijn vrouw. Sindsdien is Shelby uit op wraak en start hij een verwoede zoektocht naar de moordenaar. Hij kampt met één groot probleem. Sinds de moord op zijn vrouw kampt hij met een ernstig beschadigd geheugen. Hij heeft geen korte-termijn geheugen meer. Zo is hij overgeleverd aan briefjes, polaroidfoto’s en tatoeages op zijn lichaam om de moordenaar te vinden en zijn eigen verleden te ontrafelen.

[videos file=”https://youtu.be/0vS0E9bBSL0″ width=”570″ height=”315″][/videos]

4. The Dark Knight

(nu in Netflix, Telenet à la carte en Amazon Prime Video)

“Why so serious?” Met dat legendarische zinnetje pakte Heath Ledger miljoenen bioscoopbezoekers in met de meest angstaanjagende en schizofrene vertolking van Batman-schurk The Joker die ooit op het witte doek te zien was. Maar The Dark Knight is niet enkel de beste stripverfilming ooit dankzij de overleden acteur. Christopher Nolan kneedde met het comicmateriaal één van de beste post-9/11-films tot op heden, een prent die mag gerekend worden tot de indrukwekkendste misdaadepen van deze eeuw. Heel de film lang voelt het inderdaad alsof de wereld in brand staat.

[videos file=”https://youtu.be/EXeTwQWrcwY” width=”570″ height=”315″][/videos]

3. Dunkirk

(nu in Telenet à la carte)

Ga dit zien! Ga dit zien! Dit is cinema van de bovenste plank! Nolan neemt je gedurende 106 minuten mee op de meest intense filmervaring uit je leven. Nooit eerder plaatste een film je meer in het slagveld van een oorlog dan Dunkirk. Met de meest spraakmakende luchtgevechten uit de filmgeschiedenis en een waanzinnig hyperkinetische soundtrack van Hans Zimmer heeft Nolan je waar hij je wilt hebben: in de zetel gedrukt.

[videos file=”https://youtu.be/p19bl0X1ETM” width=”570″ height=”315″][/videos]

2. Interstellar

(nu in Netflix, Telenet à la carte en Amazon Prime Video)

De 2001 van onze generatie. Christopher Nolan leverde al enkele legendarische films af maar deze Interstellar is zonder twijfel zijn magnum opus. Een wetenschappelijk zwaar thema verpakken in een spannend en beklijvend SF-epos, je moet het maar doen. Nolan neemt je mee op een onvergetelijk avontuur door wormgaten, naar andere werelden, aan boord van ruimteschepen, met een sublieme cast, een soundtrack die door merg en been gaat en beeldjes van een buitenaards niveau. Zien!

[videos file=”https://youtu.be/zSWdZVtXT7E” width=”570″ height=”315″][/videos]

1. Inception

(nu in Netflix en Amazon Prime Video)

Spectaculaire actiescènes, grensverleggende visuele effecten, een machtige soundtrack (van Hans Zimmer) en een internationale topcast in een originele sci-fi actiethriller en instant klassieker van Christopher Nolan. Leonardo DiCaprio speelt Dom Cobb, de allerbeste extractor. Hij duikt in het onderbewustzijn om daar waardevolle informatie te stelen. Hierdoor is hij een gewilde bedrijfsspion, maar hij is ook op de vlucht. Het enige dat hem kan redden is het onmogelijke bereiken: inceptie. Het zaaien van een idee in plaats van het te stelen. Inception is één van de meesterwerken van de 21ste eeuw! Rep je nog naar de bioscoop, want momenteel kan je de film terug kijken zoals het hoort: op een groot IMAX-scherm en met een geluidsinstallatie die de soundtrack van Hans Zimmer naar een ander niveau tilt.

[videos file=”https://youtu.be/YoHD9XEInc0″ width=”570″ height=”315″][/videos]

*Zijn debuutfilm The Following hebben we even buiten beschouwing gelaten.

Jazzurri

Back to top