De 5 vurigste filmdraken

De 5 vurigste filmdraken

Vanaf deze week kan je in de bioscopen zien hoe in Pete’s Dragon een knuffelbare groene draak doorheen het luchtruim klieft. Draken zijn al lang geen curiosum meer in filmland. Ze teisteren het witte doek al sinds het begin van de twintigste eeuw. Hieronder vijf van de meest memorabele gevleugelde reptielen.

Fafnir

Film: Die Nibelungen: Siegfried (1924)

Een geschubd vuurbeest uit de oude doos. De Oostenrijkse meesterregisseur Fritz Lang was destijds een ambitieus baasje en koos er in 1924 dan ook voor om het epische gedicht Nibelungenlied te verfilmen. In dat verhaal gaat de held Siegfried de confrontatie aan met een geschubd hellebeest. Hij kan namelijk onsterfelijk worden door te baden in het bloed van het monster.

 

Maleficent

Film: Sleeping Beauty (1959)

Maleficent is en blijft één van de akeligste schurken uit het Disneyuniversum. Daar bestaat geen twijfel over. Maar ze wordt nog enger wanneer ze in Sleeping Beauty transformeert in een pikzwarte draak die de droomprins van de Schone Slaapster probeert af te maken. De adembenemende tekenstijl en het gifgroene vuur maken van deze draak een ware nachtmerrie.

 

Falkor

Film: The Neverending Story (1984)

Draken kunnen ook zeer aaibaar zijn. Kijk maar naar de donzige en goedlachse Falkor uit de jeugdklassieker The Neverending Story. Hij vliegt als een baken van hoop en vriendschap door de lucht en trotseert samen met zijn metgezel de indrukwekkendste gevaren en obstakels.

 

Smaug

Film: The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Helaas is Falkor een uitzondering. Vaak zijn draken regelrechte kl**tzakken. Denk maar aan Smaug, het rode vuurbeest dat dol is op goud en het gemunt heeft op dwergen en hobbits. Geef het beest de stem van de immer imposante Benedict Cumberbatch en je krijgt een antagonist die je toch even doet slikken.

 

Toothless

Film: How to Train Your Dragon (2010)

Ook in de Vikingwereld wemelt het van de venijnige reptielen. Gelukkig kan held Hiccup een beroep doen op zijn trouwe makker Toothless, een moedige draak die geen enkel avontuur uit de weg gaat. De combinatie van de jonge Viking en zijn onbevreesde en trouwe night fury leverden alvast twee van de meest entertainende animatiefilms van de afgelopen jaren op.

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top