De 5 meest trippy filmscènes

De 5 meest trippy filmscènes

Wie graag wordt ondergedompeld in hallucinante beelden zonder verdovende middelen te nuttigen, is met Marvels Doctor Strange aan het juiste adres. Maar de superheldenprent is niet de enige film die vreemde, psychedelische scènes bevat.

Un chien andalou

Oké, deze titel is een beetje vals spelen, want de iconische kortfilm van Luis Buñuel is één lange geflipte filmtrip. Een oog dat doormidden wordt gesneden, mieren die uit een hand kruipen, een dode ezel, noem maar op. Wat het allemaal betekent, maakt niet veel uit. Het is de unieke kijkervaring die telt.

https://www.youtube.com/watch?v=BIKYF07Y4kA

The Red Shoes

Het hoogtepunt van deze weergaloze ballettopper uit 1948 is zonder twijfel de langgerekte dansscène die je in het midden van de film aantreft. Moira Shearer danst zich een weg doorheen het sprookje van de rode schoentjes. Het cineastenduo Michael Powell en Emeric Pressburger creëerden met de scène één van de knapste staaltjes cinema uit de jaren veertig dankzij een mix van adembenemende sets, heldere kleuren en innovatieve filmtrucs.

2001 : A Space Odyssey

Dave Bowman die minutenlang door de oneindigheid van tijd en ruimte reist, is na al die decennia nog steeds één van de meest bevreemdende scènes uit de filmgeschiedenis. Het ruimteschip van het personage wordt gebombardeerd met felle lichten, kleuren en vormen. Het lijkt wel of je in een bad vol vloeibare LSD bent gevallen.

 

Fear and Loathing in Las Vegas

Moeten we echt nog vertellen wat er trippy en psychedelisch is aan deze prent? Terry Gilliam kruipt in de hoofden van twee junkies – die gespeeld worden door Johnny Depp en Benicio Del Toro – en tovert je scherm om in een mentale speeltuin die zowel akelig, grappig en verleidelijk is. Yup, this is bat country!

22 Jump Street

Er mag ook al eens gelachen worden met de doors of perception. Nadat de klungelige flikken Schmidt en Jenko zich tegoed doen aan een flinke dosis drugs, belanden ze allebei in een uit de kluiten gewassen hallucinatie. Schmidt komt terecht in een droevige vulkaanwereld terwijl Jenko zich rot amuseert in een pluizig kinderuniversum. Lachen!

 

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top