REWIND: Suicide Squad, Birth of a Nation & Filmstruck

Copy 0

Geen dagelijkse nieuwsberichten op Movietalk, maar we kijken wel met plezier terug op de drie meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen week. Hoe doen we dat? We nemen ze bondig onder de loep en stellen ze bloot aan onze ongezouten mening. Simpel, toch?

Suicide Squad krijgt langere versie

suicide-squad

Nieuwsfeit: Warner Bros. heeft aangekondigd dat er een langere versie van DC-kaskraker Suicide Squad wordt uitgebracht op Blu-ray. De prent zal ongeveer tien minuten meer beeldmateriaal bevatten.

Ik betwijfel of enkele extra scènes een betere film gaan maken van Suicide Squad. Ook al kent de film gaten ter grootte van de krater van Derweze, de blockbuster wordt geteisterd door nog veel meer problemen: een stuntelige montage, een onevenwichtig verhaal, slecht uitgewerkte personages en een oninteressante schurk. Wil je van Suicide Squad een interessante prent maken, dan moet je het scenario volledig onder handen nemen en de montage flink finetunen. Meer scènes gaan van dit lelijke eendje dus niet onmiddellijk een prachtige zwaan maken, vrees ik. .

De schaduw over The Birth of a Nation

birth-of-a-nation

Nieuwsfeit: Afgelopen week werd het historische slavendrama The Birth of a Nation in de Amerikaanse zalen uitgebracht. De release veroorzaakte her en der stil protest naar aanleiding van de verkrachtingszaak rond regisseur-scenarist-acteur Nate Parker. Die weigert om zich te verontschuldigen voor de verkrachting van een meisje tijdens zijn studententijd in 1999. Het meisje pleegde een enkele jaren later zelfmoord.

Kunst los zien van de persoon die achter de kunstenaar schuilt, het is geen gemakkelijk gegeven. De persoonlijkheid van een filmmaker sijpelt namelijk vaak door in de films die hij maakt. Toch vind ik het belangrijk om het werk van een regisseur te kunnen onderscheiden van de onacceptabele dingen die de cineast in kwestie heeft begaan. Ja, Reni Riefenstahl liet zich helemaal inpakken door het nazisme, maar ze maakte wel indrukwekkende documentaires. Ja, Roman Polanski beging in de jaren zeventig een verschrikkelijke daad, maar dat zorgt er niet voor dat Chinatown en Rosemary’s Baby geen meesterwerken zijn. Wanneer Birth hier in het voorjaar in de zalen uitkomt, ga ik dan ook proberen om mijn kijk op de prent niet te laten beïnvloeden door de walgelijke daad van de regisseur. Parker maakt het zijn publiek wel niet makkelijk door zich niet te excuseren en door verschillende domme uitspraken te doen. Hij bevuilt daarmee enkel maar de nagedachtenis van het slachtoffer en dwarsboomt het mogelijke succes van zijn film. Herpak je, Nate!

VS maakt zich op voor nieuwe VOD-dienst

filmstruck

Nieuwsfeit: op 19 oktober wordt in de Verenigde Staten de VOD-dienst Filmstruck gelanceerd. Het initiatief is een samenwerking van Turner Classic Movies met het prestigieuze dvd-label Criterion. Filmstruck zal honderden klassiekers, arthouse-, cult- en indiefilms aanbieden. Er zijn drie prijsklassen: 6,99 dollar, 10,99 dollar of een jaarabonnement van 99 dollar.

Als toegewijd cinefiel kan ik niet anders dan een initiatief als Filmstruck toejuichen. Een streamingdienst die de geweldige titels van het Criterion-label en nog veel meer cinefiel genot aanbiedt, is de droom van elke filmliefhebber. MUBI was tot nu toe de dienst die het dichtst in de buurt kwam van een streamingkanaal dat voldoet aan de noden van filmgekken, maar Filmstruck gaat zelfs nog enkele stappen verder. Het is afwachten of het zal aanslaan. Een groot Netflix-publiek zal het waarschijnlijk niet bereiken, maar met een stevig aantal fans kan het wel uitgroeien tot iets moois. Wij in België kunnen enkel hopen dat het populair genoeg wordt om ooit gelanceerd te worden in Europa. Natuurlijk komen daarbij ook heel wat rechtenkwesties en andere zaken kijken. Het feit dat Filmstruck al naar zijn opties in het buitenland kijkt, klinkt hoopvol. Laat maar komen!

@TheJimeister

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.