REWIND: Shrek, Deadpool en Sidney Poitier

Copy 0

Geen dagelijkse nieuwsberichten op Movietalk, maar we kijken wel met plezier terug op de drie meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen week. Hoe doen we dat? We nemen ze bondig onder de loep en stellen ze bloot aan onze ongezouten mening. Simpel, toch?

Sidney Poitier scoort beste zwarte acteerprestatie ooit

in-the-heat-of-the-night-movie

Nieuwfeit: Volgens een poll van het BFI vindt het Britse publiek Sidney Poitier als Virgil Tibbs in de klassieker In the Heat of the Night de beste acteerprestatie ooit van een zwarte acteur. Bij een rondvraag onder critici kwam de prestatie van Angela Bassett als Tina Turner in What’s Love Got to Do With It uit de bus. In beide polls stond Pam Grier in Jackie Brown op de tweede plek.

Eerst en vooral: topinitiatief van het BFI om de geschiedenis van zwarte acteerprestaties eens onder de loep te nemen via één van hun polls. Het is een mooie manier om zwarte acteurs, personages en films te belichten die door sommigen misschien al vergeten zijn. Zo lijkt het me waarschijnlijk dat veel jonge filmliefhebbers nog niet in aanraking zijn gekomen met Sidney Poitier en het geweldige In the Heat of the Night. Poitier is en blijft één van de grootste zwarte acteurs aller tijden en zorgde er met zijn indrukwekkende carrière voor dat mensen als Denzel Washington, Morgan Freeman en Halle Berry een kans kregen in Tinseltown. Het is dan ook terecht dat hij bovenaan de publiekspoll staat. Wie goed kijkt ziet hem nog eens opduiken in de top tien dankzij zijn rol in Guess Who’s Coming to Dinner.

Deadpool 2 verliest regisseur

deadpool

Nieuwsfeit: Tim Miller gaat Deadpool 2 niet regisseren. Hij verlaat het project na creatieve meningsverschillen met hoofdacteur Ryan Reynolds. Fox moet op zoek naar een nieuwe cineast.

Dit is enigszins verontrustend nieuws voor fans van de succesvolle superheldenprent. Miller was namelijk een belangrijke schakel in het succes van de eerste film. Hij was diegene die enkele jaren terug testmateriaal voor de prent lekte en ervoor zorgde dat Fox het project groen licht gaf. Naar verluidt wilde Miller een andere visuele en creatieve aanpak voor de sequel, terwijl Reynolds de look en feel van de eerste prent wil behouden. Voor mij mag men alvast wat timmeren aan de visuele identiteit van de franchise. De grote bek van Deadpool, het geweld en de momenten waarop hij de kijker aanspreekt zijn leuk, maar toch maken al die dingen nog geen revolutionaire blockbuster van Deadpool. Moesten de makers nog iets verder durven gaan dan een licht aangebrande satire van het comicgenre, dan zouden wij alvast veel harder uitkijken naar het vervolg. Maar ja, wishful thinking, zeker?

Vijfde Shrek op komst

shrek

Nieuwsfeit: Er wordt gewerkt aan het scenario van een vijfde Shrek-film. Het wordt gepend door mensen achter de Austin Powers-films. De release staat gepland voor 2019.

Ik geef toe dat ik afgehaakt ben bij de derde aflevering van deze veel te lange animatiefranchise. Na twee films was de magie van de grappige sprookjesavonturen al flink uitgewerkt. Dreamworks blijft maar middelmatige animatieprenten afleveren. Spijtig, want met How to Train Your Dragon hebben ze bewezen dat ze de Pixars van deze wereld kunnen benaderen. Helaas vinden ze maar geen formule om die kwaliteit verder te zetten. Een vijfde Shrek dan maar? Nee, dank je!

@TheJimeister

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.