Rewind: onbeminde parels, P.T. Anderson en Shia LaBeouf

Copy 0

Geen dagelijkse nieuwsberichten op Movietalk, maar we kijken wel met plezier terug op de drie meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen week. Hoe doen we dat? We nemen ze bondig onder de loep en stellen ze bloot aan onze ongezouten mening. Simpel, toch?

Paul Thomas Anderson en Daniel Day-Lewis werken opnieuw samen

paul thomas anderson

Nieuwsfeit: Het is officieel: There Will Be Blood-duo Paul Thomas Anderson en Daniel Day-Lewis gaan opnieuw samen een film maken. Het project heeft nog geen titel, maar het zou zich afspelen in de New Yorkse modewereld uit de jaren vijftig. Universal en Focus Features hebben de rechten gekocht en de film zou eind 2017 in de Amerikaanse zalen verschijnen.

Zonder twijfel het mooiste en opwindendste filmnieuws van de afgelopen week. Het gerucht deed al een tijdje de ronde, maar is nu dus bevestigd. Waarom is dit zo bijzonder? Omdat de twee heren met There Will Be Blood gewoonweg één van de beste films van de afgelopen zestien jaar maakten, een meesterwerk dat steeds meer opduikt in talrijke filmlijstjes. Daarnaast kijken we ook gewoon uit naar een nieuwe acteerprestatie van meneer Day-Lewis. Spielbergs Lincoln was de laatste film waarin we het monumentale talent van de acteur konden aanschouwen. Je kunt niet ontkennen dat Anderson en Day-Lewis behoren tot de interessantste filmfiguren van dit moment. Elke stap die ze zetten leidt daarom onvermijdelijk naar grenzeloos enthousiasme. Laat die nieuwe film dus maar komen!

LaBeouf vs. Spielberg

shia-labeouf

Nieuwsfeit: Shia LaBeouf heeft blijkbaar geen goede herinneringen aan zijn samenwerkingen met Steven Spielberg. In een recent interview zegt de controversiële acteur dat de iconische filmmaker eerder een bedrijf is dan een regisseur. Alles aan een Spielberg-productie is nauwkeurig gepland, waar LaBeouf zich niet goed bij voelde als acteur. De enige Spielberg-samenwerking die hem bekoort is de eerste Transformers-film.

Laten we duidelijk zijn: grote Oscarfilms heeft LaBeouf niet gemaakt samen met Spielberg. Over Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull zwijgen fans van de heldhaftige archeoloog liever, terwijl alle Transformers-sequels op de bodem van de Marianentrog behoren. We zijn het dan ook met hem eens dat hij de eerste prent over de vechtende ruimterobots de beste film van hun samenwerkingen is. De door Spielberg geproduceerde actiefilm is een genietbare popcornknaller met dwaze, maar vermakelijke humor. Alles wat daarna kwam torpedeerde die ‘kwaliteiten’. Dat een Spielberg-set een goed geoliede machine is, willen we ook geloven. De man weet wat hij wil en is de machtigste producent en regisseur in Hollywood. Maar dat zorgt er nog niet voor dat de films die Spielberg zelf maakt machinale producties zijn. Zijn recentste films bewijzen nog steeds dat zijn filmische gevoeligheden op de eerste plaats komen en dat hij een groot vakman blijft. De formulering van LaBeouf doet blijken dat de man op automatische piloot werkt, wat toppers als Bridge of Spies of Munich tegenspreken. Spielberg kan nog steeds filmmagie creëren, ook al gaat hij soms uit de bocht met een Crystal Skull of als producent van een gedrocht.

Vlaamse filmhuizen vertonen genegeerde pareltjes

kumiko-treasure-hunter

Nieuwsfeit: Jaarlijks zijn er heel wat goede films die onze zalen niet halen. kunstencentrum BUDA (Kortrijk), Cinema Zed (Leuven), Cinema Zuid (Antwerpen) en KASKcinema (Gent) willen daar verandering in brengen en zetten maandelijks films op het programma die hier niet werden uitgebracht. Dat doen ze onder de noemer ‘Please Release Me‘. In september gaan ze van start met het bejubelde Kumiko, The Treasure Hunter.

In één woord: topinitiatief. Het is geregeld vloeken als filmliefhebbers als je voor de zoveelste keer merkt dat een prent waar je naar uitkijkt hier de releaselijst niet haalt. Denk maar aan titels als The Witch, All Is Lost, Everybody Wants Some, The Guest en ga zo maar door. Distributeurs spelen graag op veilig of vinden geen gaatje meer in hun jaarplanning, waardoor bepaalde topfilms een zeker publiek missen. ‘Please Release Me’ kan hier hopelijk verandering in brengen. Kumiko, The Treasure Hunter belooft alvast een interessante start. De film over een meisje dat op zoek gaat naar de geldbuit uit de Coens-film Fargo kon internationaal op lovende reacties en prijzen rekenen. Zeker het ontdekken waard dus. Dat belooft alvast voor de komende maanden. Onze steun hebben ze!

@TheJimeister

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.