Rewind: Curtis Hanson, Assassin’s Creed & Jumanji

Copy 0

Geen dagelijkse nieuwsberichten op Movietalk, maar we kijken wel met plezier terug op de drie meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen week. Hoe doen we dat? We nemen ze bondig onder de loep en stellen ze bloot aan onze ongezouten mening. Simpel, toch?

L.A. Confidential-regisseur laat het leven

curtis-hanson-1

Nieuwsfeit: de Amerikaanse regisseur Curtis Hanson is overleden op 71-jarige leeftijd. Curtis wie? De man staat vooral bekend als de maker van de jaren negentig-klassieker L.A. Confidential en het Eminem-vehikel 8 Mile. Ook The Hand That Rocks the Cradle en Wonder Boys werden door hem ingeblikt.

Curtis Hanson is niet onmiddellijk een naam die bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Je kan ook niet zeggen dat hij een iconische regisseur is of dat hij vernieuwend uit de hoek kwam als cineast. Wat je wel kan zeggen is dat hij een sterk verhalenverteller kon zijn. L.A. Confidential is daar het mooiste bewijs van. Door de kenmerken van het misdaadgenre en de film noir te combineren maakte hij met de klassieker een stevige neo-noir die vaak tot de beste films uit de nineties wordt gerekend. Dat de film zo goed in de smaak viel is niet enkel te danken aan de topcast, maar ook aan het briljante scenario van Hanson, waar hij een Oscar mee won. Zijn vertelstijl is klassiek, maar beheerst. Hij verloor nooit de controle over de verschillende puzzelstukken en wist ze gaandeweg mooi in elkaar te klikken. Ook met materiaal als 8 Mile kon hij goed overweg. De film werd niet zomaar een promotiefilmpje voor de muziek van Eminem, maar een bewonderenswaardig drama over de muziek- en onderwereld van het mistroostige Detroit. Neen, Hanson was geen Kubrick of Spielberg, maar hij kon wel met een camera om. Rust zacht.

Assassin’s Creed kiest voor Spaans

assassins-creed

Nieuwsfeit: er zal Spaans gesproken worden in alle historische scènes in de toekomstige Assassin’s Creed-verfilming. Regisseur Justin Kurzel speelde even met het idee om toch Engels te gebruiken, maar toen studio New Regency het idee omarmde, koos hij toch voor de zuiderse taal. De historische scènes spelen zich af in Spanje tijdens de 15e eeuw.

Hoera voor authenticiteit! Meestal kiest Hollywood graag voor de gemakkelijkste en commercieelste oplossing, maar gelukkig breken Kurzel en New Regency even met die traditie voor de verfilming van het populaire videospel. Heel verrassend vind ik het nu ook weer niet, want Kurzel heeft met zijn vorige films al getoond dat hij een eigenwijs baasje is en graag zijn eigen visie volgt. Met het sublieme Macbeth koos hij er voor om alle dialogen van Shakespeare te behouden, wat voor een veel rijkere filmervaring zorgde. Mijn vertrouwen in Kurzel is ook de grootste reden waarom ik één van de weinige mensen ben die enthousiast uitkijkt naar Assassin’s Creed. Al begrijp ik het wantrouwen van anderen. Gameverfilmingen draaien veelal uit op ware fiasco’s.

Kortgerokt de jungle in met Jumanji

jumanji

Nieuwsfeit: afgelopen week kon je op het wereldwijde web een foto zien van de cast van de geplande Jumanji-reboot. Op het beeld herken je Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Smith en Karen Gillan. De foto kreeg hier en daar negatieve kritiek door de uitdagende en weinig beschermende outfit van Gillan.

Ik moet zeggen: de bedenkelijke outfit van Gillan was naast de immer machtige spieren van The Rock ook één van de eerste dingen die ik opmerkte op de Jumanji-foto. Een kort topje en een weinig verhullende rok lijken me nu niet de beste kledij om het oerwoud in te trekken en om het op te nemen tegen allerlei wilde beesten en gevaren. Zelfs de moderne versie van Lara Croft loopt er zediger bij. Ik snap de kritiek dus wel. Al wil ik de film ook wel het voordeel van de twijfel gunnen. Gillan merkte op Twitter op dat er een reden achter haar outfit zit en dat het samenhangt met het verhaal. We shall see!

@TheJimeister

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.