Review The Dark Tower

Review The Dark Tower

95 min

The Story

De Last Knight Warrior, Roland Deschain, is opgesloten in een eeuwige strijd met Walter O’Dim, ook bekend als de Man in Black. Roland is vastbesloten om te voorkomen dat hij de Dark Tower, die het Universum samenhoudt, vernietigt. Met het lot van de werelden op het spel zal goed en kwaad botsen in een ultieme strijd, want alleen Roland kan de Toren van de Man in Black verdedigen.

The Crew

Regie – Nikolaj Arcel: A Royal Affair
Idris Elba: Star Trek Beyond, Pacific Rim, Beasts of No Nation
Matthew McConaughey: Interstellar, The Wolf of Wall Street, Dallas Buyers Club
Jackie Earle Haley: A Nightmare on Elm Street, Watchmen, Little Children
Tom Taylor: tv-series The Last Kingdom, Legends, Doctor Foster

The Good, the Bad

De boeken en verhalen van Stephen King zijn al decennia een gigantische inspiratiebron voor grote Hollywoodstudio’s. Denken we maar aan The Shining, Stand By Me, Misery en The Shawshank Redemption. 2017 is een heus topjaar voor King-aficionado’s met een fantastische remake van It en de langverwachte verfilming van zijn magnum opus The Dark Tower. De immens populaire boekenreeks leek jarenlang onverfilmbaar. De grootste regisseurs – J.J. Abrams, Ron Howard – waagden zich aan de fantastische en magische cocktail van fantasy, sci-fi, horror en avontuur, maar alles bleef steken in ‘development hell’. Tot Sony het project naar zich toetrok en Matthew McConaughey en Idris Elba aantrokken voor de hoofdrollen.

Elba, McConaughey en King? Dat moet gensters geven! Toch? Niet als je ziet wat er op het scherm passeert. Na amper 15 minuten doemden al vergelijken op met Wild Wild West en Tomorrowland. Het moet die 10 jaar in productie en de vier scenaristen zijn, want de manier waarop het verhaal hier gebracht wordt, doet helemaal geen eer aan Kings magnum opus. Als je de boeken niet gelezen hebt, ben je er aan voor de moeite. Je weet regelmatig niet wat er aan de hand is, je mist een pak achtergrondinfo en je verliest razendsnel je interesse in de – op papier nochtans – interessante personages. McConaughey krijgt een dertien-in-een-dozijn-slechterik-rol, de jonge knaap irriteert mateloos, enkel Elba weet zich nog met moeite staande te houden. Maar het grootste minpunt is toch wel de ongeïnspireerde regie. Die heeft meer weg van een B-film dan van de nieuwste fantasy-franchise, genre The Lord of The Rings.

Regisseur Nikolaj Arcel neemt gewoonweg te veel hooi op zijn vork en slaagt er niet in om de gigantische mix van genres die King in zijn boekenreeks perfect wist te combineren, tot een aangenaam, overzichtelijk en boeiend spektakelstuk te boetseren. The Dark Tower is een avonturenfilm die zo graag een western wil zijn, maar revolvers zijn daarvoor niet genoeg. Het verhaal ademt fantasy, maar er is een totaal gebrek aan fantasy-elementen. Horror, hoe kan het ook anders bij King, loert achter elke hoek, maar de sporadische creepy momenten komen helemaal niet angstaanjagend over. The Dark Tower is een gemiste kans. Idris Elba gelooft nog in een vervolg. De vraag is of het publiek daar nog enige interesse in zal hebben.

The Verdict

De verfilming van het magnum opus van Stephen King bleef jarenlang in ‘development hell’ steken en kreeg het etiket ‘onverfilmbaar’. The Dark Tower bevestigt die stelling, ondanks een machtige cast, waarvan enkel Idris Elba weet te overtuigen. Heb je de boeken niet gelezen? Dan ben je er aan voor de moeite, want regisseur Nikolaj Arcel maakt er een ongeïnspireerd boeltje van. We zeggen het niet graag, maar deze keer kan je toch beter het boek lezen.

[videos file=”https://youtu.be/hzNFk8Y3kfk” width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Jazzurri

Back to top