Review Pete’s Dragon

Review Pete’s Dragon

The Story

Pete verloor als vijfjarige zijn ouders in een dramatisch ongeval, maar gelukkig werd hij in het woud waar het drama plaatsvond geadopteerd door een grote, vriendelijke bosdraak. Zes jaar later wordt hij aangetroffen door boswachter Grace. De verhalen van Pete en enkele vreemde gebeurtenissen doen Grace en haar gemeenschap vermoeden dat er meer in het woud schuilt dan dat ze denken.

The Crew

Regie – David Lowery: Ain’t Them Bodies Saints
Bryce Dallas Howard: Jurassic World, Spider-Man 3, The Village
Robert Redford: All the President’s Men, The Sting, All is Lost
Wes Bentley: The Hunger Games, American Beauty, Knight of Cups
Karl Urban: Star Trek, Dredd, The Bourne Supremacy

The Good, The Bad

Misschien is het zo slecht nog niet dat Disney zijn animatiepareltjes tegenwoordig transformeert in heuse live-actionblockbusters. Akkoord, Maleficent was een schot mijlenver naast de roos, maar Cinderella bracht de sprookjesachtige luister van het origineel terug tot leven en The Jungle Book sleepte je mee diep het oerwoud in dankzij indrukwekkende effecten en de juiste stemacteurs. Dit najaar heeft Mickey weer een aangename verrassing in petto met Pete’s Dragon, een simpele, maar wonderlijke familiefilm die je weer even van de Disneymagie van weleer doet proeven.

De film is een ‘remake’, maar heeft nog maar weinig gemeen met zijn niet zo memorabele voorganger. David Lowery kreeg de opdracht om iets nieuws te doen met het verhaal en deed dat ook. De animatiedraak, flauwe mopjes en karikaturale schurk werden naar de vuilbak verwezen. In de plaats gaat Lowery volledig voor een bosrijke fantasie waarbij hij inspiratie puurt uit Jungle Book, Spielbergiaanse verwondering en de klassieke Disneymoraal. Een origineel jeugdavontuur levert het niet echt op, maar je krijgt wel een film die op een oprechte manier je gevoelige snaren probeert te bespelen. Thema’s als vriendschap, familie en eerbied voor de natuur zijn al ontzettend veel de revue gepasseerd op het witte doek. Toch slaagt Lowery erin om ze te kneden tot een avontuur dat even intiem als groots is en waardoor je je even weer een tienjarige koter met eindeloze dromen waant.

Het intieme karakter wordt voornamelijk teweeggebracht door de afwezigheid van bombastische speciale effecten. Enkel de draak bestaat volledig uit bits en bytes. En net zoals in The Jungle Book toont Disney opnieuw een staaltje kunde op het vlak van CGI. De draak vormt een volwaardig personage dat rijk is aan emotie en je met sprekend gemak tot tranen toe beweegt. Verder steunt de film volledig op de knappe natuurlocaties, de mooie cast en de breekbare acteerprestatie van hoofdacteur Oakes Fegley.

Verdict

Disney maakt het begin van de herfst al onmiddellijk gezellig warm met een vertederend familierelaas dat er niet in slaagt om verrassend uit de hoek te komen, maar je wel volledig inpakt met een ingetogen vormgeving, ouderwetse Disneyboodschappen en het schattigste vuurbeest sinds Toothless.

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top