Review Blade Runner 2049

Review Blade Runner 2049

164 min

The Story

Dertig jaar na de gebeurtenissen van de eerste film ontdekt een nieuwe blade runner, LAPD agent K een diep begraven geheim dat de maatschappij naar de rand van pure chaos kan duwen. K’s ontdekking leidt hem naar Rick Deckard, een voormalig LAPD-blade runner die al 30 jaar is vermist.

The Crew

Regie – Denis Villeneuve: Arrival, Sicario, Prisoners
Ryan Gosling: La La Land, Drive , The Big Short
Harrison Ford: Blade Runner, Star Wars-films, Indiana Jones-films
Robin Wright: Forrest Gump, House of Cards, The Princess Bride
Dave Bautista: Guardians of the Galaxy
Jared Leto: Suicide Squad, Dallas Buyers Club, Requiem for a Dream

The Good, the Bad

We hadden nooit verwacht dat er een vervolg op Blade Runner zou komen en stiekem hadden we zelfs gehoopt dat er nooit een sequel zou verschijnen. Toen het nieuws werd bekendgemaakt dat Denis Villeneuve Blade Runner 2049 zou regisseren, Harrison Ford zou terugkeren en Ryan Gosling de hoofdrol kreeg, verdween onze scepsis als sneeuw voor de zon. De eerste trailers zagen er fenomenaal uit en we vallen meteen met de deur in huis: Blade Runner 2049 is een tripje (en zelfs meerdere) naar de bioscoop waard!

Regisseur Denis Villeneuve had al een ‘perfect record’ – Incendies, Prisoners, Enemy, Sicario, Arrival – en voegde daar met Blade Runner 2049 nog een gigantische klepper aan toe. Net zoals het origineel maakte Villeneuve van Blade Runner 2049 een slow-burner. Hij neemt rustig de tijd om ons onder te dompelen in de magistrale wereld van Blade Runner. Een wereld zoals je die nog maar zelden hebt gezien in de bioscoop. Roger Deakins (Skyfall, Sicario, No Country for Old Men, Prisoners), één van de grootste, misschien wel de grootste cinematograaf ooit, overtreft zichzelf met deze film. Deakins schotelt de kijker een ongeziene beeldenpracht voor, met waanzinnige kleurenpalletten, machtige cityscapes en fabelachtige landschappen. De camera glijdt door de landschappen, langs skyscrapers, gigantische hologram-hoertjes, iconische brands, door mistige wastelands, en langs dystopische grauwe steden. Dit is waanzinnig! Ondertussen galmen oorverdovende soundscapes door de boxen. De soundtrack laat je oren tintelen met typische Zimmer-donderdreunen, maar ook herkenbare Vangelis-toontjes en er blijft toch wel een ferme portie Johansson hangen (de originele componist).

De casting van Villeneuve was een schot in de roos. Ryan Gosling kaapt de film vanaf de allereerste scène met zijn ondoorgrondelijke, peinzende blik, boordevol charisma, cool en elegantie. Je schrikt je na bijna een uur een hoedje als je plots Harrison Ford ziet verschijnen, toch de belichaming van de enige echte Blade Runner. Hun confrontatie in een post-apocalyptisch Las Vegas bedolven onder een roestkleurig laagje levert één van de hoogtepunten van de film op. Van al zijn iconische rollen die hij terug oppikte – Han Solo, Indiana Jones – blijft vooral deze Deckard helemaal overeind. Toch ook een kleine minpuntje. Het mysterieuze personage van Jared Leto, de slechterik in het verhaal, filosofeert er net ietsje teveel op los en krijgt ook amper diepgang. Een van de verhaallijnen die wij wat meer uitgewerkt hadden willen zien, zeker als je zijn bijdrage in de trailers zag. Zijn personage wordt bovendien volledig van het scherm gespeeld door Sylvia Hoeks, een feeks met chips in haar brein die fenomenaal staat te acteren. Wat een intense vertolking. Wat een dreigende toon in haar blik.

Of Blade Runner 2049 nu beter of slechter is als Blade Runner, laat ik aan jullie over om dat te beoordelen. Wat we wel weten is dat Villeneuve het onmogelijke heeft verwezenlijkt. Hij maakte een fantastisch vervolg op één van de beste SF-films ooit. Een huzarenstukje op zich. Het zou ons niet verbazen als ook deze nieuwe Blade Runner een heuse inspiratiebron wordt voor toekomstige generaties. En laat je zeker niet beïnvloeden door de mindere box office en de lange speelduur. Blade Runner 2049 is een waanzinnig kijkstuk en draait nu in de bioscoop. Ga dat kijken!

The Verdict

Een van de weinige sequels die kan wedijveren met het origineel. Een absoluut huzarenstukje van Denis Villeneuve, als je weet dat Blade Runner één van de meest invloedrijke SF-films ooit is. Blade Runner 2049 plaatst zich moeiteloos in het rijtje van meest spectaculaire blockbusters van onze tijd. DoP Roger Deakins tovert onwereldse beelden op je netvlies, Hans Zimmer pompt experimentele soundscapes door de boxen, Ryan Gosling speelt de pannen van het dak en Denis Villeneuve verpakt het allemaal tot een future-noir met existentiële en spirituele trekjes. Een film die je absoluut in de bioscoop moet meepikken!

[videos file=”https://youtu.be/b8fGy-fq-GE” width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Jazzurri

Back to top