Independence Day: Resurgence

Independence Day: Resurgence

120 min

Story

De mensheid heeft zich twintig jaar na de noodlottige oorlog van 1996 tot de tanden bewapend met alien-technologie. Toch weerhoudt dat de buitenaardse gedrochten er niet van om onze planeet opnieuw aan te vallen, ditmaal met een nog groter moederschip en een veel uitgebreider arsenaal. Het is aan enkele dappere zielen, waaronder David Levinson, om opnieuw de strijd met hen aan te gaan. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek.

Crew

Regie – Roland Emmerich: Independence Day, Godzilla, 2012, Anonymous
Jeff Goldblum: The Fly, Jurassic Park, The Grand Budapest Hotel
Liam Hemsworth: The Hunger Games-franchise, The Expendables 2, The Last Song
Bill Pullman: Independence Day, Lost Highway, The Equalizer
Maika Monroe: It Follows, The Guest, Labor Day

The Good, The Bad

Sequels of reboots die lichtjes de plot van het origineel overdoen, het lijkt tegenwoordig wel een trend. ‘Star Wars: The Force Awakens’ deed het, ‘Ghostbusters’ lijkt het te doen en ook ‘Independence Day: Resurgence’ deinst er niet voor terug. Originaliteit is dan ook niet de voornaamste zorg van deze scifi-sequel. Gigantisch intergalactisch schip? Check! Spectaculaire luchtgevechten? Check! Lelijke aliens? Check! Een immer charmante en hilarische Jeff Goldblum? Check! De ingrediënten zijn gekend, regisseur Emmerich brengt ze enkel grootser, explosiever en waanzinniger.

 

Akkoord,het verhaal wordt hier en daar opgefleurd met een verrassend plotelement, maar die zorgen er enkel voor dat het geflipte narratief nog absurder en meer van de pot gerukt is. Emmerich pimpt daarnaast de destructie uit de eerste film tot extreme proporties. Fan van London? Wel, de Britse hoofdstad wordt met de grond gelijk gemaakt in ‘Resurgence’. Emmerich draagt met plezier zijn steentje bij aan het vernielzuchtige post-9/11-complex waar Hollywood al jaren onder lijdt.

 

Enkel Jeff Goldblum slaagt erin om deze prent, waarvan het scenario en het besef van tijd en ruimte met haken en ogen aan elkaar hangt, een beetje ziel te geven. Liam Hemsworth staat enkel mooi te wezen, Bill Pullman wordt gedegradeerd tot een gek en Jessie T. Usher faalt volledig als vervanger van Will Smith. De eerste film slaagde erin om je te doen meeleven met de personages en hun lot. Deze kaskraker helaas niet.

 

Verdict

Fans van hersenloos popcornvertier dat bulkt van spetterende actie, sinistere aliens en oorverdovende vernieling zullen zich rot amuseren. Maar het moet gezegd worden: IDR is het zoveelste Hollywoodproduct dat op automatische piloot vliegt en de kijker bombardeert met clichés en dwaze vondsten. Stick to the original!

Jimmy Van der Velde

Back to top