Filmtips voor vanavond (6/7)

Copy 0

Once Upon a Time in America

(nu in Amazon Prime Video)

Sergio Leone verdiende zijn strepen vooral met westernklassiekers als Once Upon a Time In the West en de befaamde spaghetti-trilogie A Fistfull of Dollars, The Good, the Bad and the Ugly en For a Few Dollars More, maar zijn magnum opus is dit waanzinnig ambitieus misdaadepos. Robert De Niro – wie anders? –  en James Woods spelen de hoofdrollen in een machtig kijkstuk van bijna 4 uur. Ga er gerust even voor zitten, want deze film dompelt je helemaal kopje onder in de maffiawereld met ongeziene cinematografie, legendarische scènes, fantastische muziek van Ennio Morricone, prachtige kostuums en schitterende vertolkingen. Samen met The Godfather-films behoort deze gangsterprent tot het allerbeste in dit fascinerende genre.

The Untouchables

(nu in Apple TV +)

Fantastische misdaadklassieker en één van de absolute meesterwerken van Brian De Palma. De film bulkt van de klasbakken – Kevin Costner! Sean Connery! Robert De Niro! Andy Garcia! – , bevat enkele fabelachtige zenuwslopende setups (de trappenscène, de baseball bat dinnerscène, enz.) en de soundtrack van Ennio Morricone is uitmuntend. En dan zwijgen we nog over de auto’s, de wapens, de locaties en de kostuums! Leuk detail: Sean Connery won voor zijn vertolking van agent Jim Malone trouwens zijn enige Oscar (voor Beste Bijrol).

The Good, the Bad and the Ugly

(nu in Apple TV +)

Legendarische westernklassieker vol intense actie,één van de beste soundtracks ooit en meesterlijke acteerprestaties, geregisseerd door Sergio Leone (Once Upon a Time in the West, For a Few Dollars More), met Clint Eastwood (Unforgiven), Lee Van Cleef (For a Few Dollars More) en Eli Wallach (The Magnificent Seven). Tijdens het hoogtepunt van de Burgeroorlog doolt een meedogenloze en mysterieuze revolverheld rond in het Wilde Westen. Hij heeft geen huis, geen banden met familie of vrienden en geen metgezellen. Totdat hij twee vreemdelingen ontmoet die net zo meedogenloos en afstandelijk zijn als hijzelf. Deze drie mannen, samengebracht door het noodlot, smeden een plan om een fortuin aan gestolen goud op te sporen.

Once Upon a Time in the West

(nu in Apple TV +)

Magistraal westernepos van regisseur Sergio Leone. De man maakte furore met zijn spaghetti-westerns, o.a. The Good, the Bad and the Ugly, maar het is dit meesterwerk waarmee Leone één van de belangrijkste regisseurs uit de filmgeschiedenis werd. De fantastische cinematografie, de schitterende acteurs, de legendarische close-ups en natuurlijk de fabelachtige muziek van Ennio Morricone. Once Upon a Time in the West is een film die je moet gezien hebben.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.