Filmtips voor vanavond (13/7)

Copy 0

The Abyss

(CAZ, 20u40)

Ed Harris, die momenteel furore maakt in de HBO-serie Westworld, schittert in dit SF-avontuur van James Cameron. Toch kijkt hij en eigenlijk de volledige cast met zeer gemengde gevoelens terug op de shoot. Het werd een traumatische ervaring voor Harris, die bijna verdronk tijdens een bepaalde scène – en Cameron daarvoor trakteerde op een rechtse – en een marteling voor Mary Elizabeth Mastrantonio, die het perfectionisme van Cameron hekelde. De film gaat vooral de geschiedenis in als een van de eerste films waarin CGI-beelden werden verwerkt. Het geanimeerde water leverde spectaculaire beelden op en zou de basis vormen voor de T-1000 in Camerons volgende film, Terminator 2: Judgment Day. The Abyss is een visueel meesterwerk en een adembenemend kijkstuk.

X-Men: First Class

(Q2, 20u35)

Spectaculaire actiescènes, duizelingwekkende speciale effecten en een uitmuntende Michael Fassbender in de ontstaansgeschiedenis van de X-Men, met James McAvoy (Split) en Kevin Bacon. Erik Lehnsherr, die de gave heeft om metaal te beïnvloeden, is tijdens WO II in het concentratiekamp van Auschwitz het proefkonijn van naziwetenschapper Dr. Schmidt. Op hetzelfde moment, ergens anders in de wereld, begint Xavier zijn telepathisch vermogen te ontwikkelen. In de jaren 60 jagen ze beide op dezelfde slechterik, Dr. Schmidt, die nu door het leven gaat als Sebastian Shaw. De twee mutanten besluiten samen te werken en worden beste vrienden. Maar ze hebben wel een totaal verschillende visie over de rol van mutanten in onze samenleving.

Downton Abbey

(nu in Play More)

Na zes immens populaire seizoenen maakte Downton Abbey de sprong naar het grote scherm. Het verhaal van de serie eindigde in 1925 en de film neemt de draad weer op in 1927 met nagenoeg alle personages van de serie. Centraal staat dus opnieuw de aristocratische familie Crawley en hun bedienden op het landgoed Downton Abbey. In de film maakt Downton zich op voor een koninklijk bezoek van King George V en Queen Mary. Een typisch Brits kostuumdrama, maar wel ongemeen grappig met vlijmscherpe dialogen. Heerlijk!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.