Rewind: BBC Top 100, FFGent en de Fast 8-vete

Copy 0

Geen dagelijkse nieuwsberichten op Movietalk, maar we kijken wel met plezier terug op de drie meest opvallende nieuwsfeiten van de afgelopen week. Hoe doen we dat? We nemen ze bondig onder de loep en stellen ze bloot aan onze ongezouten mening. Simpel, toch?

BBC onthult de 100 beste films van de 21 eeuw

mulholland-drive

Het nieuwsfeit: De BBC loste deze week een lijst van de 100 beste films van de afgelopen zestien jaar. Mulholland Drive van David Lynch pronkt op nummer één. Toppers als There Will Be Blood, The Act of Killing, In The Mood for Love en Zodiac prijken in de top twintig.

De lijst veroorzaakte natuurlijk heel wat deining. Niet iedereen was het eens met de resultaten. Statements als “The Dark Knight staat te laag”, “Boyhood staat te hoog” en “We Need to Talk About Kevin mist op de lijst” waren schering en inslag. Begrijpelijk, maar uiteindelijk zijn dit soort discussies nogal nutteloos. Ook al is het een mooie weergave van wat deze eeuw qua topcinema te bieden had, uiteindelijk blijft het maar een potpourri van persoonlijke smaken, indrukken, evaluaties en definities van wat grootse cinema is. Een potpuorri die kneedbaar is en naarmate de tijd vordert waarschijnlijke een andere vorm aanneemt. Het lijkt me dan ook fout om de 100 Greatest te zien als wet of als een arrogant critici-lijstje, maar eerder als een viering van topcinema die onmiskenbaar samenhangt met de complexiteit van dit moderne tijdperk en als bewijs dat er nog steeds heel wat opwindende talenten achter een camera kruipen en sterke verhalen vertellen. Nu hopen dat de rest van deze eeuw ons beloont met meer vrouwelijke en diverse stemmen.

Film Fest Gent onthult eerste titels

i daniel blake

Het nieuwsfeit: Film Fest Gent onthulde deze week al tien selectietitels: A Quiet Passion, Bacalaureat, Fai bei sogni, Neruda, Personal Shopper, Paterson, Mijn naam is Courgette, Soy Nero, Zero Days en openingsfilm I, Daniel Blake.

Op het eerste gezicht weinig verrassingen. Het merendeel van de titels passeerde al de revue tijdens het Filmfestival van Cannes. I, Daniel Blake won er zelfs de Gouden Palm. Het lijstje prikkelt, maar maakt nog niet heel enthousiast. Momenteel voelt FFGent meer aan als een best of van Cannes dan als een filmfestival met eigen unieke screenings van films die niet al maanden op het festivalcircuit vertoeven. Dat gevoel heerste vorig jaar ook al, toen men er niet in lukte om echte grote verrassingen op het filmmenu te plaatsen. Hopelijk lukt het de organisatie dit jaar wel. Het zou leuk zijn om te zien dat ze op basis van hun selectie toch een beetje hun mannetje kunnen staan naast de filmfestivals van Venetië en Toronto. Movietalk kijkt er hoe dan ook naar uit.

Vin Diesel vs. Dwayne ‘The Rock’ Johnson

fast five

Het nieuwsfeit: The Rock en Vin Diesel hebben al een tijdje ruzie. Dwayne Johnson postte recent op Instagram dat hij zijn Fast 8-collega maar een ‘candy ass‘ vindt. Nu blijkt dat de vete mogelijk een stunt is voor een toekomstig worstelevenement.

Indien dat laatste gerucht klopt, is het een zeer ludieke manier om Fast 8 in de kijker te zetten en om worstelfans een duel te geven waar ze waarschijnlijk al jaren van dromen. Het nadeel voor de twee heren is dat ze hun ruzie nog enkele maanden moeten volhouden. Het Wrestlemania-event vindt namelijk pas in april 2017 plaats. Klopt het gerucht niet, dan lijkt het ons tijd dat de twee heren wat volwassener uit de hoek komen, hun alfamannetjestrots naast zich neerleggen en elkaar de hand reiken. Het zou zonde zijn moest het duo niet meer willen samenwerken door een stom meningsverschil. Beide acteurs hebben mooi hun strepen verdiend in Hollywood en vallen zeker niet onder de candy ass-noemer. Samengevat: laat die worstelmatch maar komen!

@TheJimeister

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.