5 obscure oorlogstoppers

5 obscure oorlogstoppers

Het was alweer even geleden dat er nog eens een volwaardige oorlogsknaller in de zalen werd gedropt, maar fans van het genre worden sinds woensdag opnieuw verwend met Mel Gibsons Hacksaw Ridge. Wie na het weergaloze verhaal van Desmond T. Doss nog zin heeft in straffe oorlogsprenten vindt mogelijk zijn gading in de volgende vijf titels.

Sergeant York (1941)

Net als Desmond T. Doss in Hacksaw Ridge is Alvin C. York in deze klassieke Oscarwinnaar geen grote fan van geweld en oorlogsvoering. Toch ontpopt hij zich tot een ware held wanneer hij een Duitse positie verovert door dezelfde tactiek toe te passen die hij gebruikt tijdens de kalkoenjacht. Gary Cooper is geweldig in de hoofdrol!

 

Die Brücke (1959)

Ook Duitse soldaten gingen tijdens WOII door een hel. Zeker de jonge soldaten die tijdens het einde van de helse oorlog een laatste poging moesten inzetten om de geallieerden te verslaan. In de boekverfilming Die Brücke zie je hoe een bende tienersoldaten een brug moet verdedigen. Het blijk uit te draaien op een hopeloos gevecht.

 

The Human Condition (1959 – 1961)

Drie films die in totaal 9 uur en 47 minuten duren. Samen vormen ze het epische relaas van een Japanse soldaat die zich door zijn pacifistische en socialistische overtuigingen flink in de problemen werkt in het totalitaire Japan van WOII. In de eerste film moet hij overleven als een dwangarbeider, in film twee worstelt hij als kersverse militair met zijn idealen en in deel drie probeert hij uit de handen van de Sovjets te blijven en wil hij terug naar zijn geliefde vrouw. Grootse cinema van Japanse makelij.

 

Ballad of a Soldier (1959)

Liefde in barre tijden, het bestaat! Ballada o soldate vertelt het aandoenlijke verhaal van een 19-jarige Russische soldaat die onderweg is naar zijn moeder en onderweg een mooie meid tegen het lijf loopt. Ook al worden ze omringd door dood en verderf, toch worden ze stapelverliefd op elkaar. Een romance die als een zonnestraal door de duistere gruwel breekt.

https://www.youtube.com/watch?v=Gw6omDDF7Gg

Idi i smotri (1985)

Als er één oorlogsfilm is waarna je een uur lang onder de douche wil gaan staan, dan is het deze waanzinnige Russische klassieker. Het verhaal van een jonge kerel die tijdens Wereldoorlog II het Russische verzet vervoegt, legt op een gruwelijke, weerzinwekkende en ongeziene manier de horror van oorlog bloot. Oorlog is pure waanzin. Er zijn maar weinig oorlogsfilms die dat zo duidelijk maken als Idi i smotri.

 

@TheJimeister

Jimmy Van der Velde

Back to top