De 5 must sees van Mark Wahlberg

De 5 must sees van Mark Wahlberg

Vanaf deze week kan je naar het waargebeurde actiedrama Deepwater Horizon in de bioscoop met klasbak Mark Wahlberg in een heldhaftige hoofdrol. Waar is de tijd waarin hij furore maakte als onderbroekenmodel voor Calvin Klein? Of de periode waarin hij succes kende als rapper Marky Mark? Wie had er toen ooit gedacht dat die jonge knaap met een crimineel kantje in 2016 uitgegroeid zou zijn tot één van de grootste entertainmentsterren van deze planeet? Wij snuffelden door zijn filmcarrière en selecteerden vijf films om nog eens terug te zien of te ontdekken.

Boogie Nights

Het ticket naar de big league voor Mark Wahlberg. Dirk Diggler is en blijft waarschijnlijk voor altijd zijn meest memorabele personage. Eigenlijk een rol die voor Leonardo DiCaprio bestemd was, maar die koos voor Titanic. Wahlberg twijfelde niet en zijn carrière was gelanceerd.

The Yards

De eerste van twee uitstekende samenwerkingen met regisseur James Gray. In deze uitmuntende film noir speelt Wahlberg een pak ingetogener dan we hem ooit hebben gezien. Hij houdt zich ook wonderwel staande tussen klasbakken als James Caan, Joaquin Phoenix en Faye Dunaway.

The Italian Job

Lekker entertainend popcornfilmpje waarin Wahlberg zich rot amuseert. Een film die op zijn lijf is geschreven. Hij kan de charmante kerel uithangen, de film straalt de nodige cool uit die we associëren met Wahlberg en zijn kenmerkende nonchalance werkt wonderwel.

The Departed

Het hoogtepunt uit Wahlbergs carrière. Meespelen in een film van Martin Scorsese is al een soort van erkenning, maar dan ook nog even in elke scène waarin je verschijnt de show stelen? Deze film is alleen al de moeite voor de briefingscène van Wahlberg en Alec Baldwin. De acteur werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor beste bijrol.

The Fighter

De vertolking van Wahlberg is weergaloos, zelfs in scènes waar hij speelt naast de zijde van een fenomenale Christian Bale. Maar vooral het verhaal achter de film is kenmerkend voor Wahlbergs carrière in Hollywood. Hij wilde absoluut een boksfilm maken en toen het scenario van The Fighter op zijn bureau terechtkwam, greep hij zijn kans met beide handen. Op eigen kosten liet hij in zijn achtertuin meteen een boksring installeren, huurde hij twee coaches in en trainde hij elke dag uren om zijn skills aan te scherpen. Toen wist hij nog niet dat hij dit vijf jaar (!) zou moeten volhouden. Ondertussen kwamen en gingen acteurs en regisseurs, zoals Matt Damon, Brad Pitt en Darren Aronofsky. Heel die tijd dacht Wahlberg geen enkel moment om de handdoek in de ring te gooien. Integendeel, hij werd coproducent, halveerde het budget en zag dat uiteindelijk allemaal beloond met een prachtige boksfilm. De film won Oscars en Golden Globes, Wahlberg werd zelf genomineerd voor een Golden Globe en als producer voor de Oscar voor Beste Film. Wat een vechtersbaasje!

https://youtu.be/71l-kIhJ5j8

@svanbeir

Jazzurri

Back to top