Filmtips voor vandaag (21/5)

Copy 0

Once Upon a Time in America (nu in Amazon Prime)

Sergio Leone verdiende zijn strepen vooral met westernklassiekers als Once Upon a Time In the West en de befaamde spaghetti-trilogie A Fistfull of Dollars, The Good, the Bad and the Ugly en For a Few Dollars More, maar zijn magnum opus is dit waanzinnig ambitieus misdaadepos. Robert De Niro – wie anders? –  en James Woods spelen de hoofdrollen in een machtig kijkstuk van bijna 4 uur. Ga er gerust even voor zitten, want deze film dompelt je helemaal kopje onder in de maffiawereld met ongeziene cinematografie, legendarische scènes, fantastische muziek van Ennio Morricone, prachtige kostuums en schitterende vertolkingen. Samen met The Godfather-films behoort deze gangsterprent tot het allerbeste in dit fascinerende genre.

The Revenant (nu in Netflix)

Met grote voorsprong de beste film van 2016! Een klein vreugdekreetje kon ik toch niet bedwingen toen Leonardo DiCaprio eindelijk zijn langverwachte Oscar in de wacht sleepte. Maar The Revenant is veel meer dan de verbluffende vertolking van DiCaprio. De Mexicaanse regisseur Iñárritu – niet vies van een experimentje meer of minder – overtrof zichzelf nog maar eens met deze epische overlevingsthriller. Episch omwille van de waanzinnige mooie cinematografie, een aantal adembenemende scènes – de veldslag met de indianen, de aanval van de beer, de val met het paard –, verbluffende vertolkingen – ook Tom Hardy is ijzersterk – en natuurlijk omwille van de knettergekke draaiperiode die geteisterd werd door de klimaatopwarming, ontslagen bij de crew, ziektes, een budget dat op hol sloeg en logistieke nachtmerries. Geen Oscar voor Beste Film, maar Iñárritu won er wel zijn tweede opeenvolgende Oscar voor Beste Regie voor en DoP Lubezki zelfs zijn derde opeenvolgende Oscar!

The Deer Hunter (nu in Apple TV +)

De jaren zeventig gelden ontegensprekelijk als een decennium waarin een gigantisch aantal van de allerbeste films ooit werden gemaakt. The Deer Hunter is er daar ééntje van. Regisseur Michael Cimino maakte een beklijvend waanzinnig oorlogsdrama. Goed voor 5 Oscars, waaronder Beste Film. De cast is om van te duizelen: Robert De Niro, Meryl Streep, John Cazale, John Savage, George Dzundza, maar vooral een uitmuntende Christopher Walken (Oscar Beste Bijrol). De film zit tjokvol legendarische scènes, keiharde situaties, maar ook prachtige momenten. Een film waar je niet ongeschonden uitkomt. Zelfs niet na een tweede of derde visie. Een absoluut meesterwerk!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.