Filmtips voor vanavond (22/5)

Copy 0

Silence of the Lambs (vier, 22u50)

Oscars voor Beste Film, Regie, Acteur, Actrice en Scenario. Slechts 2 films deden het Silence voor (It Happened One Night en One Flew Over the Cuckoo’s Nest). De beste van alle serial killer thrillers met een fantastische Jodie Foster als een jonge FBI-agent die het vertrouwen moet winnen van een manipulatieve moordenaar – een gruwelijke maar weergaloze Anthony Hopkins – om een andere seriemoordenaar te vatten. Suspenvol, beklemmend, onrustwekkend.

The Lobster (NPO 2, 23u15, nu in Amazon Prime Video)

Vreemde, absurde, dystopische komedie van de Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos (Dogtooth, Alps) met fenomenale vertolkingen van Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Ben Whishaw en Léa Seydoux. In The Lobster krijgen de gasten van een groot ouderwets hotel 45 dagen de tijd om de liefde te vinden. Anders worden ze omgetoverd tot dieren. Na zijn scheiding komt David terecht in het hotel. Zo ontdekken we een aantal van de basisregels die er gelden, maar de regisseur houdt nog een heleboel verrassingen achter de hand. De film won de Jury-prijs op het Filmfestival van Cannes, het scenario werd genomineerd voor een Oscar en Farrell voor een Golden Globe.

Spotlight (BBC Two, 00u20)

Een drama over onderzoekjournalisten achter een bureau? Dat moet wel een saaie bedoeling zijn. Vergeet het! Spotlight is een prachtig gemaakt drama dat naar de keel grijpt met een ensemblecast die de pannen van het dak speelt en een verhaal dat je een geweten schopt. Elke rol in de redactie van The Boston Globe en de Spotlight-afdeling wordt met de grootste nauwkeurigheid en intensiteit gespeeld. De absolute exponent van dat weergaloze acteerwerk is Mark Ruffalo. De overgave en vastberadenheid waarmee Ruffalo zijn personage inkleurt, leverde één van de allerbeste vertolkingen op van het jaar (2015). Het maakt van de film een kijkstuk waar je moeiteloos wordt ingezogen en eentje dat aan de ribben blijft plakken.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.