Filmtips voor vanavond (18/4)

Copy 0

Indiana Jones and the Last Crusade (vier, 20u25)

“Don’t call me Junior!” Indiana Jones krijgt in The Last Crusade weer af te rekenen met serieus wat levensbedreigende en superspannende avonturen, maar zijn grootste zorg is zijn vader, op sublieme wijze vertolkt door Sean Connery. Een absolute castingvoltreffer, want het samenspel tussen Harrison Ford en Connery levert schitterende momenten op. Het slapstick-gehalte overheerst in The Last Crusade nog meer dan in de andere films, denk maar aan de hilarische ontmoeting met Hitler, de spannende maar vooral grappige tankscène, de revelatie waar de naam Indiana van komt en simpelweg elk moment van de klunzige Brody. Een verrassende en wervelende openingsscène met een jongere Indiana (River Phoenix!) en een machtig slot maken van The Last Crusade een nostalgische filmtrip die bijna 30 jaar later nog steeds tot de verbeelding spreekt.

The Conversation (BBC Two, 00u00)

Regisseur Francis Ford Coppola zal voor altijd de geschiedenis ingaan als de maker van de uitmuntende The Godfather saga en de waanzinnige oorlogsfilm Apocalypse Now. Een minder gekende film van Coppola is het fantastische The Conversation. Een magistrale paranoia-thriller met een fabelachtige Gene Hackman. Het vervolg, Enemy of the State, is een losse flodder, maar The Conversation is meer dan 45 jaar later nog steeds een met precisie afgerichte kogel. De opkomst van hightech-stuff, het grote privacy-vraagstuk en de constante aanwezigheid van Big Brother zit er natuurlijk in, maar het is vooral de getormenteerde vertolking van Hackman, het grensverleggende sound design van Walter Murch en een pak onvergetelijke scènes die van deze film een van de hoogtepunten van de Amerikaanse cinema van de jaren 70 maakte. En dan te weten dat Coppola deze film eventjes tussen de twee eerste Godfathers schreef en regisseerde. Wat een genie!

La La Land (Nu in Play, Play More en Netflix)

Na het formidabele Whiplash verovert regisseur Damien Chazelle andermaal ons hart en onze dansbeentjes met een van de beste films van de afgelopen jaren. De film is nog geen vijf minuten bezig of je zit al zachtjes mee te dansen met een brede glimlach op je smoelwerk. Die glimlach wordt enkel groter wanneer Emma Stone en Ryan Gosling op het witte doek verschijnen. Ze vertolken namelijk de hoofdrollen in een heerlijk ouderwetse romance die wordt gekleurd door hartverwarmende momenten, aangrijpende obstakels, wonderlijke danspartijen, prachtige songs en prachtige plaatjes. Lees snel onze volledige review.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.