9 filmtips voor het weekend (21/12 – 23/12)

Copy 0

The Hateful Eight
(vrijdag, NPO 3, 21u30)

Wat oorspronkelijk als toneelstuk was neergepend, verfilmde Quentin Tarantino als een meesterlijke western waarin er meer woorden op elkaar worden afgevuurd dan kogels. Bijna drie uur zit je gekluisterd aan je tv voor een nagelbijtende whodunnit doorspekt met grappige, maar ook snoeiharde dialogen, vuilbekkerij van het ergste soort, brutaal geweld en Oscarwinnende muziek van maestro Ennio Morricone. The Hateful Eight is zeker niet de beste Tarantino. De film mocht drie kwartier korter en de dialogen knetteren niet zoals in andere films van hem, maar het blijft elke keer opnieuw wel een ‘event’ dat je toch maar niet gemist wil hebben.

Beverly Hills Cop
(vrijdag, één, 23u10)

Oorspronkelijk geschreven voor ene Sylvester Stallone, maakte Beverly Hills Cop van Eddie Murphy een wereldster. Het was de eerste van zeven opeenvolgende films waarmee Murphy de eerste plek veroverde aan de Amerikaanse box office. De film opent met een waanzinnige achtervolging tussen een truck en een dozijn politieauto’s terwijl Axel Foley zich maar ternauwernood kan vastklampen. De start van een hilarische, ‘action-packed’, R-rated en onder ‘fucks’ bedolven actiekomedie met een supercoole soundtrack en een schitterende Eddie Murphy en het grappige flikkenduo Det. Billy Rosewood en Sgt. Taggart in de hoofdrollen. Een actiefilm zoals ze spijtig genoeg niet meer gemaakt worden.

Cars 2
(zaterdag, BBC Two, 12u35)

Geheime agenten, gevaarlijke boeven, internationale raceconcurrenten, een kleurrijke nieuwe auto-cast en bliksemsnelle actie in het langverwachte vervolg op Cars. Een splinternieuw avontuur voor Bliksem, Takel en al hun vrienden! Bliksem McQueen en zijn beste vriend Takel dingen mee naar de titel van snelste raceauto ter wereld in de allereerste Grand Prix. Maar de weg naar succes blijkt boordevol valkuilen, omleidingen en hilarische verrassingen te zitten wanneer Takel in een internationaal spionnenavontuur verzeild raakt.

Lucy
(zaterdag, Q2, 20u35)

Zijn meest recente film, Valerian and the City of a Thousand Planets, werd een megalomane flop, maar de Franse regisseur Luc Besson leverde in het verleden wel enkele gesmaakte SF-prenten af. The Fifth Element is zijn meeste gekende film, maar ook Lucy met Scarlett Johansson in de hoofdrol was een voltreffer. Lucy is één lang entertainend, totaal over-the-top SF-spektakel. Verwacht geen baanbrekende stuff zoals Blade Runner 2049 en Arrival, maar popcornfun met dat typische Besson-sausje. Een pseudo-intellectuele actiefilm die zichzelf vooral helemaal niet serieus neemt. Pure fun!

Commando
(zaterdag, CAZ, 20u40)

“Let’s Party!” De beste film van Arnold Schwarzenegger? Nee, niet Terminator 2: Judgment Day, maar wel Commando. Deze opwindende en vooral komische actiethriller is Schwarzenegger in absolute topvorm: een spervuur van one-liners, machtig spierballengerol, hilarische grappen en een coolness die zelfs Terminator doet schrikken in het ultieme one-man-army-verhaal doorspekt met explosies, over-the-top knokpartijen en de coolste Arnie-scène ooit (je weet wel, het tuinhuismoment). 90 minuten pure fun, actie en Ahnold!

Love Actually
(zondag, vtm, 21u)

Feel-good romantische komedie van de scenarist van Bridget Jones’s Diary, Four Weddings and a Funeral en Notting Hill, met een absolute sterrencast: Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Alan Rickman, Liam Neeson, Rowan Atkinson en Laura Linney. Love Actually volgt een tiental personages die worstelen met hun liefdesleven in de aanloop naar kerst. Alle vormen van liefde komen aan bod, zoals kinderliefde, platonische liefde, grenzeloze liefde en natuurlijk de onmogelijke liefde.

Django Unchained
(zondag, CAZ, 20u40

Oscarwinnend en controversieel meesterwerk van regisseur/scenarist Quentin Tarantino met Jamie Foxx (Collateral), Christoph Waltz (Inglourious Basterds) en Leonardo DiCaprio (Inception). De film won twee Oscars: Beste Bijrol (Waltz) en Scenario. Django Unchained speelt zich af in de 19de eeuw in Jackson, Mississippi. De slavenhandel is volop aan de gang en de twee geliefden Django en Broomhilda worden onder deze gruwelijke omstandigheden uit elkaar gedreven en verkocht aan verschillende eigenaren. Als Django bevrijd wordt door de eigenaardige premiejager Dr. King Schultz beginnen ze samen aan een zoektocht naar Django’s geliefde.

Far From the Madding Crowd
(zondag, BBC Two, 23u)

Matthias Schoenarts verleidt vrouwelijk Hollywood Part, euh, we zijn de tel kwijt. Matthias Schoenaerts is niet langer een Belgisch fenomeen, maar een wereldwijd fenomeen. De grootste diva’s van het witte doek willen allemaal aanschurken tegen het imposante lijf van onze Vlaamse filmheld. Deze keer valt Carey Mulligan als een blok voor het gouden hart én de stoere borstkas van Matthias.

Roma
(nu in Netflix)

Als je dit jaar nog slechts tijd hebt om één film te bekijken, laat het dan deze zijn. Regisseur Alfonso Cuaron ken je al van Gravity en Children of Men, maar Roma is iets helemaal anders. Cuaron dook in zijn eigen jeugdherinneringen, zorgde zelf voor de cinematografie – de eerste keer voor Cuaron – en hij heeft een nieuw meesterwerk afgeleverd. Ondertussen al bedolven onder superlatieven, uitgegroeid tot een van de absolute favorieten van het festivalseizoen en nu al getipt als de film waarmee Netflix zijn allereerste Oscar voor Beste Film zal winnen.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.