8 filmtips voor het weekend (12/10 – 14/10)

Copy 0

Das Boot
(vrijdag, NPO 3, 22u10)

Monumentaal en claustrofobisch Duitse thrillerdama. De beste ‘submarine’-film aller tijden. Crimson Tide , The Hunt for Red October en U-571 zijn stuk voor stuk goede films, maar deze steekt er mijlenver bovenuit. Gedurende bijna 150 minuten zit je letterlijk mee aan boord van U-96 en beleef je momenten van saaiheid, ondraaglijke spanning en terreur. Een ware uitputtingsslag voor de crew, maar ook voor de kijker. En dan hebben we het nog niet gehad over de ijzersterke vertolking van Jürgen Prochnow, de wereldberoemde soundtrack en zes Oscarnominaties (o.a. Beste Cinematografie en Regie). Een meesterwerk!

Ida
(zaterdag, canvas, 23u35)

Laat je niet afschrikken door de sobere stijl, de speciale beeldverhouding en het zwartwit. Ida is een absoluut pareltje over een jonge vrouw die op het punt staat om haar geloften als non af te leggen, maar dan ontdekt dat ze nog familie heeft. De ontmoeting met dit familielid zet haar leven in een heel ander licht. Met een uitgekiend ook voor detail neemt regisseur Pawel Pawlikowski ons mee door een aantal van de meest pijnlijke gebeurtenissen uit de Poolse geschiedenis aan de hand van de openbaring die Ida meemaakt. Winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

Murder on the Orient Express
(zaterdag, Play More Cinema, 21u)

Een zaak voor de bekendste snor van deze wereld. Kenneth Branagh tovert het wereldberoemde verhaal van Agatha Christie opnieuw op het grote scherm. Zelfs als je het einde al kent, slaagt Branagh er moeiteloos in om je mee te nemen op een entertainende reis. Vooral dankzij zijn zeer geslaagde Poirot – die hij zelf speelt – en de selectie van een indrukwekkende sterrencast (Depp, Pfeiffer, Dench, Jacobi, Defoe, Cruz). Murder is lekker nostalgisch, vintage Christie, de perfecte zondagnamiddagfilm.

The Hateful Eight
(zaterdag, vier, 20u25)

Wat oorspronkelijk als toneelstuk was neergepend, verfilmde Quentin Tarantino als een meesterlijke western waarin er meer woorden op elkaar worden afgevuurd dan kogels. Bijna drie uur zit je gekluisterd aan je tv voor een nagelbijtende whodunnit doorspekt met grappige, maar ook snoeiharde dialogen, vuilbekkerij van het ergste soort, brutaal geweld en Oscarwinnende muziek van maestro Ennio Morricone. The Hateful Eight is zeker niet de beste Tarantino. De film mocht drie kwartier korter en de dialogen knetteren niet zoals in andere films van hem, maar het blijft elke keer opnieuw wel een ‘event’ dat je toch maar niet gemist wil hebben.

Prometheus
(zaterdag, Q2, 20u35)

Deze prequel op de legendarische Alien-filmreeks werd niet door iedereen op gejuich ontvangen. Toch maakte Ridley Scott met Prometheus een intrigerende, spannende en mysterieuze SF-prent. De visuals zien er fantastisch uit, de dreigende sfeer zit juist, de crew staat bol van de topacteurs en het mysterie blijft tot het einde overheersen. Geen grand cru Alien-film, maar toch een garantie op een nagelbijtend filmavondje.

Topaz
(zaterdag, CAZ, 22u25)

Zeker niet een van de beste Hitchcocks, maar een Hitchcockfilm blijft altijd iets dat wij niet zomaar laten passeren. Hitchcock tackelt hier een spionageschandaal op zijn eigen onnavolgbare manier, met fantastische scènes en een reeks absolute topacteurs als Philippe Noiret, Michel Piccoli en John Forsythe.

Rabot
(zondag, canvas, 21u50)

Aangrijpende, alom geprezen documentaire over de gelijknamige woontoren in Gent. Een docu die je een geweten schopt. Een prachtig, maar vooral confronterend kijkstuk.

Selma
(zondag, BBC Two, 00u15)

Brandend actuele film die een krachtig beeld schetst van de historische protestmarsen waarmee de Afro-Amerikanen midden jaren zestig stemrecht eisten. De epische protestmars van Selma naar Montgomery, de hoofdstad van Alabama, portretteert de onvoorwaardelijke strijd van Martin Luther King en zijn vreedzame acties tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten. Ava DuVernays film vertelt het verhaal van één van de grootste overwinningen van de burgerrechtenbeweging. De film werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film en won een Oscar voor Beste Song.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.