8 filmtips voor het weekend (09/11 – 11/10)

Copy 0

Elle
(vrijdag, NPO 3, 22u10)

De keuzefilm van regisseur Martin Koolhoven bij zijn wekelijks filmcollege op NPO 3. Deze week is het thema seks in film en dan belanden we natuurlijk naadloos bij een van zijn eigen landgenoten: Paul Verhoeven. Wereldfaam verworven met het bloot in Basic Instinct en vooral Showgirls is deze Elle toch een heel ander soort film. Verhoeven wist de Franse klasbak Isabelle Huppert te strikken voor een psychologisch en – wat had je anders verwacht – controversieel thrillerdrama.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
(zaterdag, Play More Cinema, 21u)

Oscars, Golden Globes en BAFTA’s voor Beste Actrice en Mannelijke Bijrol. Golden Globes en BAFTA’s voor Beste Film en Scenario. Three Billboards werd niet alleen een van de grote winnaars tijdens ‘Oscars season’, de film nestelde zich ook netjes tussen de allerbeste drama’s van de afgelopen jaar. Gespekt met stevig drama, hilarische momenten, vreemde situaties, knappe dialogen en onvergetelijke rollen van Francis McDormand en Sam Rockwell, maakte regisseur/scenarist Martin McDonagh (In Bruges) een meesterlijk drama.

The Pelican Brief
(zaterdag, één, 21u20)

Zenuwslopende politieke thriller, gebaseerd op een bestseller van John Grisham, van de regisseur van All the President’s Men, met Denzel Washington (Philadelphia) en Julia Roberts (Erin Brockovich). Twee rechters van het Hooggerechtshof zijn vermoord en een studente rechten opent op eigen houtje een onderzoek. Haar vermoedens onderbouwt ze met een voorbereidend, speculatief dossier dat tot op de hoogste regeringsniveaus schokgolven veroorzaakt. Samen met een vastbesloten onderzoeksjournalist besluit ze haar ontdekkingen publiek te maken. Maar dan moet ze wel eerst in leven blijven.

X-Men: Days of Future Past
(zaterdag, Q2, 20u35)

X-Men in het kwadraat! Alle sterren van de X-Men trilogie en X-Men: First Class – denk aan Jackman, Jennifer Lawrence, Fassbender, Ian McKellen, Patrick Stewart – leveren een duizelingwekkende topcast op in dit episch SF-avontuur boordevol nagelbijtende spanning, spectaculaire actie en indrukwekkende speciale effecten. Allemaal netjes in goede banen geleid door regisseur Bryan Singer (X-Men en X2). Veel toppers dus, maar dé scène van de film wordt wel door een nieuwkomer gespeeld: Quicksilver.

District 9
(zaterdag, Q2, 23u)

Afzichtelijke insectachtige buitenaardse wezens en een rauwe realistische visuele look in een originele sciencefictionfilm en één van de grote kassuccessen van 2009. Rond regisseur Neil Blomkamp bestond er begin 21ste eeuw al een tijdje een zekere buzz. Zeker na zijn Halo: Landfall kortfilm. Zijn eerste langspeelfilm, het voortreffelijke District 9, verpulverde alle verwachtingen. De film werd een onverwachte hype en schopte het zelfs tot de Oscars! Daar werd hij bovendien genomineerd voor Beste Film! Machtige SF!

Saving Private Ryan
(zaterdag, CAZ, 20u40)

De tandpasta-smile van Matt Damon moet je er bij nemen, maar voor de rest is deze oorlogsfilm van Steven Spielberg een waanzinnige kijkervaring. Vooral de openingsscène, de invasie van Normandië, is baanbrekende cinema. De kogels vliegen je om de oren, ledematen vliegen in het rond, soldaten vallen bij de bosjes. De gruwel van oorlog werd nog nooit op zo’n realistische wijze in beeld gebracht. Het leverde Spielberg zijn tweede Oscar voor Beste Regie op.

Headhunters
(zaterdag, BBC Two, 00u30)

Onvoorspelbare en bloedstollende thriller die uitgroeide tot de meest succesvolle Noorse film ooit. Gebaseerd op het succesvolle boek van Jo Nesbo, met Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones). Roger Brown heeft het allemaal. Hij is een succesvol headhunter en is getrouwd met een bloedmooie galeriehoudster, met wie hij samenwoont in een luxueus huis. Maar hij leeft boven zijn stand en om zijn hoofd financieel boven water te houden, steelt hij kunstwerken. Op een dag rooft hij een uiterst waardevol schilderij, maar voor hij het goed en wel beseft, wordt hij zelf opgejaagd wild en raakt hij verstrikt in een duizelingwekkende klopjacht. Spannend, komisch en meesterlijk!

Hereditary
(in à la carte in de Telenet TV-theek)

Al vanaf de allereerste scène zit je redelijk ongemakkelijk in je zetel als we kennismaken met een familie in rouw. Dat verlies scheurt deze vreemde familie daarna helemaal uit elkaar en ontketent een gruwelijke nachtmerrie. Hereditary valt nog het best te omschrijven als een pikzwart familiedrama dat helemaal ontspoort tot een paranormale horrortrip. Keerpunt in de film is een magistrale scène die een fantastische intro krijgt met het eten van de verkeerde cake. Wat daarna volgt is een van de gruwelijkste scènes van de afgelopen jaren en de film een zeer duister pad instuurt. Meer vertellen zou een misdaad zijn. Lees snel onze volledige review.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.