8 filmtips voor het weekend (22/3 – 24/3)

Copy 0

Elysium
(vrijdag, Q2, 20u35)

Neill Blomkamp haalt net zoals in zijn doorbraakfilm District 9 weer zijn inventieve SF-trukendoos boven en strikte deze keer zelfs twee absolute Hollywoodsterren – Matt Damon en Jodie Foster – voor de hoofdrollen. Niet zo origineel als District 9, maar toch nog steeds origineler en frisser dan menig ander Hollywoodvehikel. Leuk detail: Damon ging kaal voor deze SF-thriller. In het jaar 2154 zijn er nog maar twee groepen mensen: de rijken en de rest. De rijken wonen op Elysium, een paradijselijk ruimtestation. De rest woont op de overbevolkte en verwoeste aarde. Minister Delacourt doet er alles aan om het luxe leventje op Elysium te beschermen. De mensen op aarde hebben slechts één doel: Elysium bereiken. Max begint aan een levensgevaarlijke missie, die kan uitmonden in gelijkheid voor iedereen.

Jackie Brown
(vrijdag, CAZ, 20u40)

Hilarische situaties, een excellente soundtrack, sublieme kleine rolletjes van Robert De Niro en Bridget Fonda en een lekker vuilbekkende Samuel L. Jackson in een misdaadthriller van Quentin Tarantino, met Pam Grier (Foxy Brown) en een Oscargenomineerde Robert Forster. Jackie Brown is een stewardess die haar schamele inkomen probeert aan te zuiveren door zwart geld het land in te smokkelen voor wapenhandelaar Ordell. Wanneer Jackie op het vliegveld wordt aangehouden door de FBI hangt haar een forse gevangenisstraf boven het hoofd. Tenzij ze bereidt is de politie te helpen om Ordell achter tralies te krijgen. Samen met de sympathieke Max smeedt Jackie een roekeloos plan.

Inglourious Basterds
(vrijdag, vier, 20u35)

Misschien niet de allerbeste film van Quentin Tarantino, maar alleen al de moeite voor de fabelachtige en Oscarwinnende vertolking van Christoph Waltz, het Italiaanse accent van Brad Pitt en de zalige pubscène met Michael Fassbender. Volgens Tarantino is de openingsscène van de film, de befaamde boerderijscène waarin het personage van Waltz wordt geïntroduceerd, de allerbeste scène die hij ooit geschreven heeft. Een brutale film bij momenten, maar ook één waar je ontzettend mee kan lachen.

Top Gun
(zaterdag, vtm, 21u25)

De ultieme popcornfilm en de grote doorbraakfilm van Tom Cruise. Deze wervelende actiethriller is dertig jaar later nog steeds een uitstekend kijkstuk. De film staat bol van de testosteronspuwende actie, zeemzoete romantiek, legendarische scènes, popmuziek van de bovenste plank (‘Take my Breath Away’ won de Oscar voor Beste Song) en waanzinnig mooie plaatjes. Naast Tom Cruise schitteren ook nog Val Kilmer, Meg Ryan, Tim Robbins en Anthony Edwards.

Captain America: the Winter Soldier
(zaterdag, vier, 20u25)

Opwindende actie, waanzinnige visuele effecten en een inspirerende held die bruist van moed en daadkracht in het vervolg op Captain America: the First Avenger, met Chris Evans, Scarlett Johansson en Anthony Mackie. Na de grote gebeurtenissen in New York met The Avengers leidt Steve Rogers/Captain America een rustig leventje in Washington. Hij probeert zich aan te passen aan het moderne leven. Maar wanneer een S.H.I.E.L.D. collega wordt aangevallen, raakt Steve verstrikt in een web vol levensgevaarlijke intriges. Samen met Black Widow gaat Captain America de strijd aan om een groot complot te ontmaskeren. Ze krijgen af te rekenen met professionele huurmoordenaars en een aartsgevaarlijke vijand…The Winter Soldier.

X2
(zaterdag, Q2, 22u35)

Er was een tijd toen het superheldengenre zijn strepen nog moest verdienen. De eerste basisstenen van het succesverhaal werden gelegd door de X-Men filmreeks, waarvan deze X2 de allerbeste is. Spetterende actie, een fabelachtige openingsscène en de terugkeer van de hele cast uit X-Men maakten van deze prent een spectaculaire filmervaring. X2 is één van die weinige gevallen waarbij Part II het origineel overtreft. Regisseur Bryan Singer wilde met deze film zijn The Empires Strikes Back maken en daar is hij volgens ons voor een groot deel in geslaagd.

Mommy
(zaterdag, NPO 2, 23u45)

Zolang hij niets beter uit zijn mouw schudt, is dit drama over de band tussen een flamboyante moeder en haar hysterische zoon het magnum opus van Canadees wonderkind Xavier Dolan. De twintiger bewijst met Mommy niet enkel dat hij een gewichtig en energiek drama boordevol emotie kan maken, maar ook dat hij pienter genoeg is om op inventieve wijze te spelen met de vorm van het filmmedium. Een film die aankomt als een staalharde mokerslag, voor een groot deel dankzij de imposante prestaties van Anne Dorval en Antoine-Olivier Pilon.

Inside Out
(nu in Play)

Na enkele mindere films – ja, de lat ligt gigantisch hoog voor Pixar-films – was dit opnieuw een grand cru van de animatiestudio. Een simpel idee – de dochter van regisseur Pete Doctor verloor haar vrolijkheid toen ze tien jaar werd en de papa vroeg zich af wat er zich allemaal in haar hoofd afspeelde – leverde zowel voor kinderen als volwassenen een fantastische kijkervaring op. Zonder twijfel één van de beste films die Pixar ooit maakte.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.