7 filmtips voor het weekend (27/10 – 29/10)

Copy 0

Halloween (vrijdag, één, 23u30)

In het najaar van 1978 verscheen er een kleine horrorfilm in de Amerikaanse bioscoopzalen. Gedraaid in amper 22 dagen met een productiebudget van slechts 300.000 dollar, groeide de film uit tot een wereldwijd succes. John Carpenters Halloween is bijna veertig jaar later nog steeds een mijlpaal in de filmgeschiedenis en één van de beste horrorfilms ooit.

Top Gun (vrijdag, vtm, 22u35)

De ultieme popcornfilm en de grote doorbraakfilm van Tom Cruise. Deze wervelende actiethriller is dertig jaar later nog steeds een uitstekend kijkstuk. De film staat bol van de testosteronspuwende actie, zeemzoete romantiek, legendarische scènes, popmuziek van de bovenste plank (‘Take my Breath Away’ won de Oscar voor Beste Song) en waanzinnig mooie plaatjes. Naast Tom Cruise schitteren ook nog Val Kilmer, Meg Ryan, Tim Robbins en Anthony Edwards.

Contact (vrijdag, vier, 23u20)

Verwacht geen spacebattles en coole CGI, maar een film die knettert van de ideeën, een beklijvend verhaal heeft en uitpakt met sterke personages. Het helpt natuurlijk altijd als je film gebaseerd is op de bestseller van Carl Sagan en je Jodie Foster en Matthew McConaughey in de hoofdrollen hebt.

Panic Room (zaterdag, vtm, 22u40)

Zenuwslopende en beklemmende thriller van David Fincher (Se7en, Fight Club en The Game) met Jodie Foster (The Silence of the Lambs) en nog een zeer jonge Kristen Stewart. Een film die Fincher zelf omschreef als een ‘date movie’, maar het lijkt ons niet meteen de prent voor een romantisch avondje. Het verhaal: Een gescheiden vrouw betrekt met haar dochtertje een groot huis met een speciale ‘panic room’. Dit is een geheime ruimte die speciaal ontworpen werd om inbrekers buiten te houden. Wanneer Meg en haar dochter Sarah tijdens hun eerste nacht het bezoek krijgen van drie inbrekers, is de ‘panic room’ hun enige uitweg. Een ordinaire thriller, maar niet in de handen van Fincher, die met zijn visuele en technische skills en zijn magistraal oog voor detail, een machtig en beklijvend kijkstuk voorschotelt. Wedden dat je het slot van je deur nog een tweede keer checkt?

The Departed (zaterdag, vier, 20u10)

Meesterlijke misdaadthriller van één van de absolute grootmeesters: Martin Scorsese (Goodfellas, Taxi Driver en Gangs of New York). De film werd de grote winnaar tijdens de Oscars van 2007 met vier gouden beeldjes: beste regisseur, beste film, beste scenario en beste montage. De eerste Oscar trouwens voor Martin Scorsese! De cast bestaat uit ‘the best of the best’’ met Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Alec Baldwin, Martin Sheen, maar het is Mark Wahlberg die met de beste rol gaat lopen. Hij steelt elke scène waarin hij verschijnt. Deze film is alleen al de moeite voor de briefingscène van Wahlberg en Baldwin. De acteur werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe voor beste bijrol.

Scream (zaterdag, zes, 20u35)

‘What’s your favorite scary movie?’ Horrorgrootmeester Wes Craven maakte in 1996 met Scream een parodie op de klassieke horrorfilm die insloeg als een bom. Scream werd één van de grote filmfenomenen van de jaren 90 met een frisse mix van humor, filmreferenties, plotwendingen, schrikmomenten en een groot blik jonge acteurs en actrices, met o.a. Neve Campbell, Courteney Cox, Drew Barrymore, Rose McGowan, Matthew Lillard en David Arquette. De openingsscène van 12 minuten is een absoluut pareltje.

Manchester by the Sea (zondag, Play More Cinema, 21u)

Een van de grote meesterwerken van 2017. Manchester by the Sea is een hartverscheurend en beklijvend rouwdrama over verdriet, verlies en schuld. Casey Affleck wist ons al meermaals te verstommen met pareltjes van vertolkingen, maar deze keer is hij waanzinnig sterk. Zonder enige twijfel de beste vertolking van het jaar en beloond met de Oscar voor Beste Acteur. Manchester by the Sea is een film die dagenlang blijft nazinderen. Een emotionele mokerslag. Vergeet je zakdoek niet!

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.