6 filmtips voor het weekend (30/03 – 01/04)

Copy 0

Enemy (vrijdag, canvas, 21u15)

Je grootste vijand ben je zelf. Wanneer geschiedenisprofessor Adam Bell op aanraden van een collega de film Where There’s a Will There’s a Way huurt, verwacht hij niets speciaals. Hij houdt niet zo van films. Maar dan spot hij plots Anthony Claire, een acteur die op zijn gladgeschoren gezicht na als twee druppels water op Adam lijkt (beide vertolkt door Jake Gyllenhaal). De aantrekkingskracht die uitgaat van zijn dubbelganger is zo intens dat het angstaanjagend wordt. Intrigerend kijkstuk van Denis Villeneuve (Blade Runner 2049, Arrival).

The Rock (vrijdag, vier, 20u35)

Alles kapot! Het lijkt wel het levensmotto van regisseur Michael Bay, maar nergens verscheen het beter op het grote scherm dan in de actieklassieker The Rock. Waanzinnige achtervolgingen, explosies à volonté, oorverdovend wapengekletter, roepende acteurs, rondvliegende auto’s. Bay laat je geen seconde met rust. Alleen al voor die epische achtervolging in de straten van San Francisco de moeite om nog eens terug te zien.

Platoon (laatste kans, Netflix, tot 31/3)

Platoon is een meesterlijk en aangrijpend oorlogsdrama over de Vietnamoorlog, ingeblikt door de controversiële regisseur Oliver Stone (Natural Born Killers, JFK) en winnaar van vier Oscars (beste film, beste regisseur, beste montage en beste geluid). In de hoofdrol zien we een jonge Charlie Sheen als Chris Taylor, een idealist die zich aanmeldt als vrijwilliger bij het Amerikaanse leger om te gaan vechten in Vietnam. Wat hij daar aantreft is niets minder dan de hel op aarde. Met uitmuntende vertolkingen van Tom Berenger en Willem Dafoe, plus een soundtrack die je voor de rest van je leven blijft achtervolgen.

The Punisher (zondag, CAZ, 20u40)

Films gebaseerd op Marvel comics? Dan denken we meteen aan de blockbusters van Iron Man, Captain America en Thor. Een wereldwijd fenomeen van de laatste 10 jaar. Maar in de jaren 80 werden er ook al comics van Marvel verfilmd en die waren helemaal niet zo Disney-friendly als de huidige. The Punisher – niet de versie met Thomas Jane – is daar het perfecte voorbeeld van. Denk aan een gitzwarte koelbloedige actierijke wraakthriller met Dolph Lundgren in een soort Charles Bronson-achtige Death Wish rol, maar dan tot de zesde macht. De film zit boordevol achtervolgingen, schietpartijen, bloederige taferelen, ja zelfs een gevecht met een ballerina. Ondanks talrijke verschillen met de comic en het ontbreken van het iconische ‘skull t-shirt’ blijft dit een rasechte guilty pleasure voor fans van jaren 80 actiefilms.

Selma (zondag, BBC Two, 00u00)

Brandend actuele film die een krachtig beeld schetst van de historische protestmarsen waarmee de Afro-Amerikanen midden jaren zestig stemrecht eisten. De epische protestmars van Selma naar Montgomery, de hoofdstad van Alabama, portretteert de onvoorwaardelijke strijd van Martin Luther King en zijn vreedzame acties tegen de rassendiscriminatie in de Verenigde Staten. Ava DuVernays film vertelt het verhaal van één van de grootste overwinningen van burgerrechtenbeweging. De film werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film en won een Oscar voor Beste Song.

Drive (maandag, Play en Play More)

Weergaloze achtervolgingen, oorverdovende shoot-outs, brutaal geweld en een adembenemende Ryan Gosling in een visueel superieure actiefilm met een zalig in het oor klinkende soundtrack. Gosling schittert als Driver, een ijskoude kikker die overdag werkt als stuntrijder in Hollywoodfilms en sleutelt aan auto’s in de zaak van Shannon. ’s Nachts wordt hij door Shannon ingezet als chauffeur van vluchtauto’s in het criminele circuit. Driver vindt het allemaal best. Maar een ontmoeting met zijn buurvouw en zijn aanstelling als piloot voor een racewagen die gesponsord wordt door twee meedogenloze criminelen, dompelen hem onder in een pikzwarte nachtmerrie.

@svanbeir

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.