5 filmtips voor het weekend (9 – 11/09)

Copy 0

The Bourne Supremacy (vrijdag, Q2, 20u35)

Jason Bourne haalde niet het hoge niveau van de originele trilogie. Hoe sterk die trilogie wel was, bewijst The Bourne Supremacy, de tweede film in de reeks. Een zalige thriller met waanzinnige gevechten – dat magazinegevecht! –  en een fabelachtige auto-achtervolging in de straten van Moskou. Deze Bourne zorgde voor een schokgolf in het actiegenre, met name in dat van de spionagethriller. Regisseur Paul Greengrass nam het roer over van Doug Liman, paste zijn documentairestijl op het actiegenre toe, maakte van Bourne even de populairste geheim agent en van Matt Damon zelfs een actiester. Een andere spion speelde zelfs leentjebuur om zijn eigen franchise uit het slop te halen.

Nightcrawler (vrijdag, PRIME Star, 21u00)

Jake Gyllenhaal is al jaren een fenomeen. De Amerikaanse acteur is een klasbak die steevast kiest voor speciale projecten. Deze keer speelt hij een onsympathieke, charismatische psychopaat die de Amerikaanse droom najaagt in de hedendaagse journalistiek, die gedomineerd wordt door sensatie, gruwel en voyeurisme. Bereid je voor op een trip naar het duistere en donkere nachtleven van LA in deze thriller die nog dagenlang zal nazinderen. Nightcrawler is de Taxi Driver van deze generatie en Jake Gyllenhaal is misschien wel de beste acteur van dit moment.

Kundun (vrijdag, Canvas 23u05)

Kundun is waarschijnlijk één van de minst gekende films van de Amerikaanse grootmeester Martin Scorsese. En toch vormt het een belangrijke titel binnen zijn oeuvre. Religie heeft steeds een grote rol gespeeld in het leven en de films van Marty. Niet enkel het katholicisme trekt vaak zijn aandacht, ook in andere religies toont hij soms interesse. Met Kundun vertelt hij het levensverhaal van de veertiende Dalai Lama en neemt hij een flinke duik in de tradities van het Boeddhisme. Het resultaat is een boeiend, inspirerend en spiritueel relaas dat er afgelikt uitziet en de kijker met plezier uitdaagt.

American Graffiti (zaterdag, VTM, 14u40)

Wanneer je de naam George Lucas hoort, denk je natuurlijk onmiddellijk aan Star Wars. Maar de man heeft voor hij helemaal werd opgeslokt door het ruimte-epos ook enkele andere filmparels gemaakt. Eentje daarvan is American Graffiti, een portret van de nachtelijke uitspattingen van een bende jongeren tijdens de jaren zestig. Het concept is gebaseerd op de jeugdjaren van Lucas en vormt een perfecte terugblik naar een tijd waarin The Platters, Chuck Berry en Buddy Holly de radio’s beheersten. De soundtrack en enthousiaste acteerprestaties – waaronder van een jonge Harrison Ford – maken dit een aanstekelijk filmpje.

Frenzy (zondag, BBC Two, 01u15)

Tijdens de jaren zeventig vertoefde Alfred Hitchcock volop in de laatste periode van zijn legendarische carrière. Het niveau van Vertigo of Rear Window haalde hij niet meer, maar toch slaagde hij er soms nog in om een indrukwekkende thriller af te leveren. Frenzy, een prent waarin Londen wordt geteisterd door een seriemoordenaar, is er zo één. Hitch bewees met de film dat hij toch enigszins nog mee was met zijn tijd door de Britse hoofdstad om te toveren tot een duister, onaantrekkelijk post-swinging-sixties-oord waar gevaar en angst welig tieren. De suspense is natuurlijk van de bovenste plank, met de moordscènes als gedenkwaardig pièce de résistance.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.