5 filmtips voor het weekend (23-25/09)

Copy 0

Basic Instinct (vrijdag, vtm, 23u20)

Begin jaren 90 veroverde deze erotische thriller van controversieel regisseur Paul Verhoeven de VS en de rest van de wereld. Legendarisch omwille van de talrijke seksscènes, het vele naakt en natuurlijk die befaamde ondervraging in het politiebureau waar Sharon Stone haar benen kruist. Maar Basic Instinct is gewoon ook een uitstekende thriller boordevol spannend, dreiging en mja … seks. Weinig weten het nog, maar toen de film uitkwam was Sharon Stone een nobody. Een grote gok van Verhoeven en Michael Douglas, die eerder Julia Roberts als tegenspeelster wilde – wat voor een film zou dat opgeleverd hebben. Maar het pakte allemaal goed uit. De film werd een megasucces, haalde Oscarnominaties binnen voor Beste Montage en Beste Soundtrack en is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker.

The Great Gatsby (zaterdag, één, 21u25)

Baz Luhrmann heeft het weer geflikt met The Great Gatsby. De regisseur van Moulin Rouge! en Romeo + Juliet maakte van The Great Gatsby, een van de beroemdste en meest geprezen boeken uit de Amerikaanse literatuur, een bombastisch, overdadig en superluxueus kijkfestijn met Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan in de hoofdrollen, decors en kledij om bij weg te dromen en Jay-Z als huis-dj om een epische house party op te leuken. Geen wonder dat de film een Oscar won voor Beste Kostuums en Beste Decors. Niet meteen de beste Luhrmann-film, maar alleen al voor de visuele bravoure een kijkje waard.

Batman Begins (zaterdag, vier, 20u30)

Het ging niet goed met de filmcarrière van Batman tijdens het begin van deze eeuw. Maar toen stortte de Britse regisseur Christopher Nolan zich op de duistere held met als resultaat Batman Begins: een donkere ontstaansgeschiedenis die The Dark Knight de realistische kruiding meegaf die in de strips al langer aanwezig was. Christian Bale trok de zwarte cape aan en zorgde voor een iconische herinterpretatie van de comicfiguur. Het bleek het begin van een beestige trilogie.

The Ghost Writer (zaterdag, vtm, 23u35)

Het lijkt wel of ouderdom geen vat heeft op Roman Polanski. In 2010 was hij al 77 jaar oud, maar toch slaagde hij er nog in om een meeslepende Hitchcockiaanse thriller uit zijn mouw te schudden met glansprestaties van Ewan McGregor en Pierce Brosnan. The Ghost Writer is hoofdzakelijk een geslaagde oefening in de opbouw van mysterie en suspense, maar de prent benadert tegelijk ook de politiek op sardonische wijze.

Winter’s Bone (zondag, BBC TWO, 23u50)

De reden waarom we tegenwoordig allemaal gek zijn op de immer charmante Jennifer Lawrence is voor een groot deel te danken aan het grauwe indiedrama Winter’s Bone. Het betekende de doorbraak van de jonge actrice en haar prestatie was goed voor haar eerste Oscarnominatie. Ze speelt een vastberaden kansarme meid die haar gezin probeert te redden door haar criminele vader te zoeken. Maar er zijn heel wat mensen die haar proberen te stoppen. Ook het werk van regisseuse Debra Granik verdient een vermelding.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.