5 filmtips voor het weekend

Copy 0

Festen (vrijdag, npo 2, 23u20)

In de jaren negentig bedachten een groepje Deense filmmakers – waaronder Las von Trier en Thomas Vinterberg – een gloednieuwe filmstroming: Dogme 95. Kort samengevat zwoeren ze om enkel films te maken waarin het verhaal en de personages centraal staan, terwijl technologie naar de achtergrond werd verschoven. Het bekendste Dogme 95-voorbeeld is nog steeds het indrukwekkende drama Festen, over een familiebijeenkomst die op stelten wordt gezet door een schokkende onthulling. De nonchalante acteerprestaties, de amateuristische filmstijl en de aangrijpende ontknoping maken van deze Deense topper een ongeziene stomp in de maag.

Jack Reacher (zaterdag, vtm, 20u40)

Een actiethriller die ondanks de aanwezigheid van Tom Cruise een beetje onder de radar bleef. Nochtans is het één van de betere Tom Cruise-vehikels van de laatste jaren. Geregisseerd door scenarist Christopher McQuarrie (The Usual Suspects) die sindsdien een onlosmakelijke band vormt met Cruise (zie ook Mission: Impossible – Ghost Protocol, Valkyrie, Edge of Tomorrow en Mission: Impossible 6). Maar de reden waarom je deze prent absoluut niet mag missen, is de onvergetelijke rol van regisseur Werner Herzog als slechterik ‘The Zec’. Jack Reacher is gebaseerd op de succesvolle boekenreeks van Lee Child, waarvan binnenkort de tweede filmversie uitkomt, Jack Reacher: Never Go Back, opnieuw met de Cruiser.

Rocky Balboa (zaterdag, vier, 22u40)

Rocky Balboa is een waardige afsluiter van de legendarische Rocky-reeks. De films rond The Italian Stallion kenden serieus wat ups en downs, maar deze Rocky Balboa staat op gelijke hoogte met de allereerste Rocky-film. Rocky Balboa zit boordevol nostalgie en bevat een aantal pakkende momenten. Stallone, die ook het scenario schreef en regisseerde, tovert hier één van zijn beste vertolkingen op het scherm. Een absolute must-see voor iedere filmfan.

De Helaasheid der Dingen (zondag, vtm, 20u35)

De film die Felix Van Groeningen eens en voor altijd op de kaart van de Vlaamse cinema zette. Hij duikt met overtuiging in de marginale wereld van auteur Dimitri Verhulst voor een pittige, levenslustige, anarchistische en extravagante vertelling van een gezin dat wordt getekend door alcohol, armoede, werkloosheid en oerklassieke Vlaamse gewoontes. Koen De Graeve en Johan Heldenbergh leven zich uit en creëren samen met hun regisseur een eigenzinnig coming-of-age-relaas dat onder andere vijf Vlaamse Filmprijzen veroverde.

Mommy (zondag, npo 2, 23u25)

Zolang hij niets beter uit zijn mouw schudt, is dit drama over de band tussen een flamboyante moeder en haar hysterische zoon het magnum opus van Canadees wonderkind Xavier Dolan. De twintiger bewijst met Mommy niet enkel dat hij een gewichtig en energiek drama boordevol emotie kan maken, maar ook dat hij pienter genoeg is om op inventieve wijze te spelen met de vorm van het filmmedium. Een film die aankomt als een staalharde mokerslag, voor een groot deel dankzij de imposante prestaties van Anne Dorval en Antoine-Olivier Pilon.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.