5 filmtips voor het weekend

Copy 0

Amour (vrijdag, npo 2, 23u20)

Oud worden, het is niet altijd even prettig. Zeker niet in de recentste film van de Oostenrijke filmmeester Michael Haneke. Acteerveteranen Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva schitteren als een ouder koppel waarvan de vrouw plots het slachtoffer wordt van een beroerte en gekluisterd is aan haar bed. Haar man moet voor haar zorgen, maar de leeftijd speelt ook hem parten. Amour is rauw, hartverscheurend en zeer confronterend. De prent won dan ook terecht de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

The Day of the Jackal (zaterdag, vtm, 14u05)

Fred Zinneman, regisseur van klassiekers als From Here to Eternity (1953) en A Man for All Seasons (1966), had al vier Oscars gewonnen toen hij deze thriller afleverde. Met The Day of the Jackal verplicht hij ons om een huurmoordenaar te volgen die plant om de Franse president af te maken. Zinneman gebruikt bewust geen schreeuwerige Hollywoodfilmtaal, maar gaat voor een documentaire-achtige aanpak waarmee hij een complex verhaal op heldere, zenuwslopende en haarfijne manier uit de doeken doet. Het klinkt cliché, maar zoals deze worden ze amper of niet meer gemaakt.

The Martian (zaterdag, PRIME Star, 21u)

The Martian is topentertainment verpakt in een grappig, intelligent en spannend SF-drama. Zeker niet de beste van Ridley Scott en zeker niet zijn beste SF-film – denk maar aan Alien en Blade Runner. Maar laat je niet afschrikken door het SF-label, deze film is een survivaldrama met een pak komische momenten en een fenomenale soundtrack boordevol disconummers. Door een ongelukje blijft Matt Damon helemaal alleen achter op de planeet Mars. Zonder directe hulp van NASA of de Aarde rest hem slechts één optie: ‘I’m gonna have to science the shit out of this.’ Winnaar van 2 Golden Globes – Beste Film en Acteur – en genomineerd voor 7 Oscars.

The Rock (zaterdag, vier, 20u30)

Alles kapot! Het lijkt wel het levensmotto van regisseur Michael Bay, maar nergens verscheen het beter op het grote scherm dan in de actieklassieker The Rock. Waanzinnige achtervolgingen, explosies à volonté, oorverdovend wapengekletter, roepende acteurs, rondvliegende auto’s. Bay laat je geen seconde met rust. Alleen al voor die epische achtervolging in de straten van San Francisco de moeite om nog eens terug te zien.

Die Hard with a Vengeance (zondag, vtm, 20u35)

‘Simon Says’. Jeremy Irons is een formidabele tegenstander voor superflik John McClane in het derde deel van de onverwoestbare Die Hard reeks. De Die Hard filmreeks heeft ondertussen al serieus wat averij opgelopen, maar dit derde avontuur heeft nog alle ingrediënten van een echte Die Hard film. Voeg daar nog Samuel L. Jackson aan toe en je zit gebeiteld voor een leuk filmavondje boordevol spanning, sadistische spelletjes, Duitse accenten en megalomane actiescènes.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.