5 filmtips voor het weekend

Copy 0

A Fish Called Wanda (vrijdag, vtm, 23u20)

Geestige heistfilm die ondertussen is uitgegroeid tot een absolute klassieker. De legendarische John Cleese schreef het scenario van deze hilarische komedies waar je van de ene knettergekke situatie in de andere terechtkomt. Het verhaal heeft misschien niet veel om het lijf, maar de vertolkingen van Cleese, Michael Paelin, Jamie Lee Curtis en vooral Kevin Kline (Oscargenomineerd) toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht. Critici kraakten de film af, maar het publiek omarmde hem en blijft hem schitterend vinden.

X2 (zaterdag, 2BE, 20u30)

Er was een tijd toen het superheldengenre zijn strepen nog moest verdienen. De eerste basisstenen van het succesverhaal werden gelegd door de X-Men filmreeks, waarvan deze X2 de allerbeste is. Spetterende actie, een fabelachtige openingsscène en de terugkeer van de hele cast uit X-Men maakten van deze prent een spectaculaire filmervaring. X2 is één van die weinige gevallen waarbij Part II het origineel overtreft. Regisseur Bryan Singer wilde met deze film zijn The Empires Strikes Back maken en daar is hij volgens ons voor een groot deel in geslaagd.

Das Leben der Anderen (zaterdag, npo 2, 22u35)

“And the Oscar goes to… Das Leben der Anderen!” Dat zinnetje weerklonk in 2007, toen deze Duitse Koude Oorlog-thriller het beeldje voor Beste Niet-Engelstalige film won. Das Leben der Anderen is geen doordeweekse spionageprent, maar ontleedt op uiterst realistische wijze hoe de Stasi vorige eeuw de Oost-Duitse bevolking afluisterde en het leven zuur maakte. Een meticuleus historisch portret dat ook een zeer persoonlijk verhaal schets met wijlen Ulrich Mühe die op een ingetogen manier de pannen van het dak speelt. Een film die zachtjes onder de huid kruipt en de gevaren toont van een kille overheid die zich Big Brother waant.

The Sugarland Express (zondag, vtm, 14u55)

Hoewel de tv-film Duel zijn echte regiedebuut is, de film verscheen in Europa in de bioscoop, wordt The Sugarland Express algemeen aanzien als de eerste bioscoopfilm van Steven Spielberg. De film gaat ook de geschiedenis in als de eerste samenwerking tussen Spielberg en cinematograaf Vilmos Zsigmond (Close Encounters of the Third Kind). Niet meteen de beste van The King of Entertainment, maar een absolute must voor elke die-hard Spielbergfan.

The Third Man (zondag, BBC 2, 14u)

Een film die resoluut thuishoort in de lijstjes van beste films aller tijden. Het Britse meesterwerk mixte in 1949 de beste elementen uit het Italiaans neorealisme, het Duits expressionisme en de revolutionaire filmstijl van Orson Welles tot een krachtdadig naoorlogs mysterie dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een vernield Wenen. De prachtige zwartwitfotografie, de iconische zithermuziek, de ondeugende welles, de spannende eindscène, de perfecte cast, de ontelbare leuke vondsten en nog veel meer maken dit nog steeds een prent die je de ware magie van de zevende kunst doet beleven.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.