5 filmtips voor het weekend (2-4/09)

Copy 0

Looper (vrijdag, vier, 20u35)

Een van de coolere SF-thrillers van de laatste jaren. Een SF-thriller waar je verdomd goed je hoofd moet bij houden. Knipper met je ogen en je staat waarschijnlijk een plotwending achter. Regisseur Rian Johnson is een onvervalste fan van Christopher Nolan, en dat is te zien. Looper laat zich bekijken als een kruising tussen Inception en Memento, en handelt over huurmoordenaars die schorem uit de toekomst overhoop moeten knallen. Johnson bedacht een prachtige toekomst waarin auto’s rondrijden op zonnepanelen, hard drugs via de oogballen worden ingenomen, en je zomaar overhoop geschoten kan worden door jezelf: op bezoek uit de verre toekomst. Een must-see!

Boyhood (vrijdag, canvas, 21u10)

Twaalf jaar lang één film draaien, je moet maak gek zijn. Toch deed Richard Linklater het. Met Boyhood wou hij een ambitieus verhaal op poten zetten over het opgroeiproces van een zesjarig jongetje tot zijn achttiende levensjaar. De filmmaker castte begin vorig decennium de jonge Ellar Coltrane en hij strikte Ethan Hawke en Patricia Arquette als de ouders. Tijdens de speelduur van 165 minuten zie je hoe Ellar opgroeit, uitgroeit tot een tiener en zijn relatie met zijn ouders evolueert. Het maakt van Boyhood een schokkend oprecht en raak geobserveerd familierelaas en coming-of-age-verhaal dat herkenbaar, teder en vertederend is. Monumentaal in al zijn simpliciteit.

The Ides of March (vrijdag, npo 3, 22u20)

Uitstekend, Oscargenomineerd politiek thrillerdrama van en met George Clooney, met een all-star cast in bloedvorm: Ryan Gosling, Paul Giamatti, Rachel Evan Wood en Philip Seymour Hoffman. Stephen Meyers, een jonge idealistische nieuwkomer in het politieke wereldje, is de persvoorlichter bij de campagne van de Democratische presidentskandidaat Mike Morris. Gestart met goede intenties, belandt hij al snel in een web van achterkamerpolitiek en manipulatie. Hij begint zelfs een affaire met een stagiaire. Als hij vervolgens op een schandaal binnen zijn team stuit, raakt hij volledig de weg kwijt.

The Maze Runner (zaterdag, vtm, 20u45)

The Maze Runner was één van de grote verrassingen van 2014. Een razend spannende actiethriller in een post-apocalyptische wereld die uitblinkt op alle vlakken: interessante personages, bloedstollende momenten, frisse talentvolle acteurs en een mysterie dat je gekluisterd houdt aan je stoel tot de allerlaatste seconde. Stap gerust het labyrint binnen, je geraakt er misschien niet meteen uit, maar het is er absoluut leuk toeven. Popcornfilm van het weekend!

Melancholia (zaterdag, npo 2, 00u05)

Films waarin de aarde vergaat, er zijn er genoeg. Toch is Melancholia van het Deense enfant terrible Lars von Trier een fascinerend buitenbeentje. Het verhaal? Justine wordt overmand door een depressie en destructief gedrag, ook al staat ze op het punt om te trouwen. Ondertussen staat de planeet Melancholia op het punt om met de aarde te botsen, iets wat Claire, de zus van Justine, veel angst inboezemt. Kirsten Dunst werd in Cannes beloond voor haar rol als Justine. Maar ook Charlotte Gainsbourg zet haar beste beentje voor. En von Trier zou von Trier niet zijn moest hij het niet allemaal kleden in een prachtig, maar ook onbehaaglijk visueel jasje.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.