5 filmtips voor het weekend (19/05 – 21/05)

Copy 0

The Dark Knight (vrijdag, vier, 20u35)

“Why so serious?” Met dat legendarische zinnetje pakte Heath Ledger miljoenen bioscoopbezoekers in met de meest angstaanjagende en schizofrene vertolking van Batman-schurk The Joker die ooit op het witte doek te zien was. Maar The Dark Knight is niet enkel de beste stripverfilming ooit dankzij de overleden acteur. Christopher Nolan kneedde met het comicmateriaal één van de beste post-9/11-films tot op heden, een prent die mag gerekend worden tot de indrukwekkendste misdaadepen van deze eeuw. Heel de film lang voelt het inderdaad alsof de wereld in brand staat.

Blood Ties (canvas, canvas, 22u15)

Stijlvol ‘seventies’ misdaaddrama en remake van de Franse film Les liens du sang met een ijzersterke cast: Clive Owen, Zoe Saldana, Mila Kunis en het Amerikaans filmdebuut van Matthias Schoenaerts! New York, 1974. Wanneer Chris Pierzynski na twaalf jaar vrijgelaten wordt uit de gevangenis, is het zijn broer Frank, een ambitieuze politieagent, die hem aan de poort staat op te wachten. Ondanks de duidelijke verschillen tussen de twee broers, blijft de bloedband sterk. Frank biedt Chris onderdak, helpt hem aan een job en brengt hem terug in contact met zijn ex. Maar z’n verleden kan hij niet ontlopen.

Argo (zaterdag, vier, 20u30)

Uitmuntende thriller met een perfecte mix van spanning, humor en drama, geregisseerd door Ben Affleck (Gone Baby Gone en The Town), jawel die Ben Affleck. Het werd voorlopig het absolute hoogtepunt in de carrière van Affleck, die met Argo Oscars won voor Beste Film, Montage en Scenario. De film katapulteert ons terug naar 1978, de start van Iraanse revolutie. De Amerikaanse ambassade wordt bestormd en zes Amerikanen weten te vluchten naar de Canadese ambassade. CIA-agent Tony Mendez wordt ingeschakeld om hen naar de VS te brengen. Zijn nieuwe plan is even gewaagd als wanhopig.

Insomnia (zaterdag, BBC One, 00u40)

Kleine parel van één van de grootste regisseurs van het moment: Christopher Nolan. De Britse grootmeester wist een fenomenale cast te verzamelen – Robin Williams als slechterik! Pacino in bloedvorm! –, schept opnieuw een ongelofelijke sfeer en dompelt ons onder in de hel van het hoofdpersonage. Speciale vermelding voor cinematograaf Wally Pfister, die ons heel de film door laat genieten van schitterende beelden en ons met enkele adembenemende scènes – de schietscène in de mist en de achtervolgingsscène op de boomstammen – op het puntje van onze stoel kreeg. Intens!

The Shawshank Redemption (zondag, CAZ, 20u40)

Bijna geruisloos gepasseerd in de bioscoop, opgehemeld door de critici, genomineerd voor Oscars, maar pas over de jaren uitgegroeid tot één van de meest geliefde films ooit en al jarenlang de nummer 1 in de IMDb top 250. Gebaseerd op een kortverhaal van Stephen King, dat door regisseur Frank Darabont voor amper 1 dollar werd gekocht (!), vertelt The Shawshank Redemption een fantastisch verhaal, boordevol tragedie, drama en humor. De film zit barstensvol legendarische scènes, heeft met (de stem van) Morgan Freeman een fabelachtige verteller, elke rol is perfect gecast – met Tim Robbins als absoluut hoogtepunt – en de film roept alle mogelijke emoties op in 142 prachtige minuten. Wat een film!

@svanbeir

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.