5 filmtips voor het weekend (16-18/09)

Copy 0

Platoon (vrijdag, Q2, 20u35)

Platoon is een meesterlijk en aangrijpend oorlogsdrama over de Vietnamoorlog, ingeblikt door de controversiële regisseur Oliver Stone (Natural Born Killers, JFK) en winnaar van vier Oscars (beste film, beste regisseur, beste montage en beste geluid). In de hoofdrol zien we een jonge Charlie Sheen als Chris Taylor, een idealist die zich aanmeldt als vrijwilliger bij het Amerikaanse leger om te gaan vechten in Vietnam. Wat hij daar aantreft is niets minder dan de hel op aarde. Met uitmuntende vertolkingen van Tom Berenger en Willem Dafoe, plus een soundtrack die je voor de rest van je leven blijft achtervolgen.

The Hateful Eight (vrijdag, PRIME Star, 21u)

Wat oorspronkelijk als toneelstuk was neergepend, verfilmde Quentin Tarantino als een meesterlijke western waarin er meer woorden op elkaar worden afgevuurd dan kogels. Bijna drie uur zit je gekluisterd aan je tv voor een nagelbijtende whodunnit doorspekt met grappige, maar ook snoeiharde dialogen, vuilbekkerij van het ergste soort, brutaal geweld en Oscarwinnende muziek van maestro Ennio Morricone. The Hateful Eight is zeker niet de beste Tarantino. De film mocht drie kwartier korter en de dialogen knetteren niet zoals in andere films van hem, maar het blijft elke keer opnieuw wel een ‘event’ dat je toch maar niet gemist wil hebben.

Deux jours, une nuit (Vrijdag, NPO2, 23u35)

Vraag in het buitenland naar de naam van een Belgische filmmaker en de kans is groot dat je er twee krijgt : Jean-Pierre en Luc Dardenne. De twee Waalse broers maken al meer dan twintig jaar de meest indrukwekkende sociale drama’s en wonnen al twee keer de Gouden Palm. Twee jaar geleden strikten ze Marion Cotillard voor Deux jours, une nuit, een humaan sociaal-realistisch verhaal over een vrouw die haar collega’s probeert te overtuigen om voor haar job te kiezen in plaats van voor een bonus. Cotillard is fenomenaal, de ontknoping hoopvol.

Armageddon (Vrijdag, Vier, 22u30)

Dat de aarde wordt bedreigd door een gigantisch stuk ruimtepuin dat op onze hoofden afstevent is erg. Dat Michael Bay deze premisse in een heuse kaskraker giet is mogelijk nog erger. Eén van de grote bioscoophits uit de jaren negentig boordevol vernieling, melige liedjes en een heldhaftige Bruce Willis. Wie Bay kent, weet dat dit geen grootse audiovisuele kunst is, maar Armageddon is goed genoeg om een avond volledig hersendood naar je tv te staren.

 

A Serious Man (Zondag, BBC2, 00u25)

Ook al is dit één van de beste films die de broertjes Coen de afgelopen jaren hebben gemaakt, toch verdwijnt deze topper maar al te vaak in de schaduw van de andere klassiekers die het duo maakte. Joel en Ethan mixen hun eigen jeugd met hun Joodse en Bijbelse kennis, met als resultaat een hilarische odyssee die aan elkaar hangt van incidenten en ongeluk. De hoofdrol is voor Michael Stuhlbarg, die schitterend werk levert en sindsdien helaas niet voldoende hoofdrollen kreeg toegeworpen.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.