5 filmtips voor het weekend (14/10 – 16/10)

Copy 0

The Godfather Part II (vrijdag, CAZ, 20u40)

Is hij beter dan de eerste? Slechter dan de eerste? Even goed als de eerste? Verdomme, dat zijn moeilijke vragen? Wat we wel weten is dat dit net als zijn voorganger een monumentale brok cinema is die voor eeuwig aan je ribben blijft kleven. Al Pacino levert zonder overdrijven één van de beste acteerprestaties aller tijden af als de koelbloedige maffiapatriarch Michael Corleone, die over lijken gaat om zijn misdaadimperium te beschermen. Regisseur Coppola spiegelt de kille Michael tegen de warmte waarmee vaderlief Vito zich ooit opwerkte tot een gerespecteerde maffiabaas. Je krijgt een ongezien familie-epos dat kan wedijveren met de beste Griekse tragedies, Shakespeareaanse toneelstukken en iconische opera’s.

Bridge of Spies (vrijdag, PRIME Star, 21u)

Steven Spielberg en Tom Hanks bundelen de krachten voor een spionagethriller uit de oude doos. Hanks is uitmuntend, maar wordt toch nog van het scherm gespeeld door ene Mark Rylance. De toneelacteur zet een weergaloze vertolking neer die bekroond werd met de Oscar voor Beste Bijrol. Geen actie- en schietscènes, maar drama zoals je het maar zelden ziet. De film werd genomineerd voor nog 7 andere Oscars, waaronder Beste Film en Beste Cinematografie.

Oslo, 31. August (vrijdag, NPO2, 23u50)

De Noorse cineast Joachim Trier stortte zich in 2011 op de arthousemarkt met een klepper van formaat. Hij toverde namelijk één van de beste films van dat jaar uit zijn camera. Met Oslo, 31. August volgt hij Before Sunset-gewijs een dag uit het leven van een junkie die zijn verslaving onder controle tracht te krijgen, een job probeert te vinden en enkele vrienden ontmoet. Naargelang de film vordert komen we steeds meer te weten wie hoofdpersoon Anders is en welke soms destructieve invloed hij uitoefent op zijn omgeving. Pijnlijk, relevant, intiem en indrukwekkend!

X-Men (zaterdag, Q2, 20u40)

Geen The Avengers zonder X-Men! Deze wervelende superheldenfilm uit 2000 (!) was de grondlegger van de huidige take-over van de bioscoopcomplexen op deze aardbol door de superheldenfilms van Marvel en DC Comics. In de X-Men franchise enkel overtroffen door zijn directe opvolger X2. X-Men blijft nog steeds een ijzersterke prent, die het meer moet hebben van echte personages dan CGI-tovenarij. De film maakte van de toen nog onbekende Hugh Jackman een wereldwijde filmster.

Don’t Breathe (nu in de bioscoop)

The Witch is niet in de Belgische zalen uitgekomen, we kunnen het dus zeggen: Don’t Breathe is de strafste horrorprent van het jaar. Met bekende horrorelementen knutselt regisseur Fede Alvarez een dodelijk efficiënte griezelprent die ervoor zorgt dat je nooit meer een blinde persoon vertrouwt. Onze volledige recensie vind je hier. Bibberen maar!

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.