5 filmtips voor het weekend (10/02 – 12/02)

Copy 0

Matchpoint (vrijdag, NPO 2, 22u55)

Woody Allen maakt sneller films dan zijn schaduw en dat levert niet altijd genietbare brokken cinema op. Zijn succesvolste periode ligt al een tijdje achter hem en zelfs zijn ‘comeback’ is ondertussen al even voorbij. Die comeback werd ingeluid met Match Point, een ietwat atypische Woody Allen-film. De verandering van locatie doet wonderen, New York wordt ingeruild voor Londen, maar vooral Jonathan Rhys Meyers, als een ex-tennisprof die met een beetje geluk en een rijk vriendinnetje hogerop probeert te klimmen, en Scarlett Johansson, als een tragische femme fatale, maken van deze film een must-see.

Jaws (zaterdag, Q2, 22u40)

Bloedstollende en zenuwslopende thriller die uitgroeide tot de allereerste echte blockbuster en van de onbekende regisseur Steven Spielberg een absolute superster maakte. De film geldt meer dan 40 jaar later nog steeds als een overrompelend spektakelstuk. De wereldberoemde muziek werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe. De film werd trouwens ook genomineerd voor een Oscar voor Beste Film.

Spartacus (zaterdag, CAZ, 20u40)

“I am Spartacus.” Die woorden zitten stevig gebeiteld in de filmgeschiedenis en in het geheugen van iedereen die de prent over de moedige Romeinse slavenleider bekeek. Spartacus is de rol waar Kirk Douglas – jaja, de vader van Michael Douglas – het langst zal herinnerd voor worden. Wanneer je het machtige epos ontdekt of opnieuw bekijkt, weet je onmiddellijk (weer) waarom.

Annie Hall (zaterdag, NPO 2, 23u35)

De film die Woody Allen eens en voor altijd op de filmkaart zette. De prent won in 1978 vier Oscars, waaronder voor Beste Film en Beste Regisseur en staat sindsdien geboekstaafd als een absolute klassieker. Allen vuurt de neurotische levens- en liefdesbespiegelingen vliegensvlug op je af, Diane Keaton is onweerstaanbaar en groeide uit tot een kortstondig mode-icoon en de grappen zijn om je duimen en vingers bij af te likken. Een film die samen met Manhattan behoort tot Allens beste werk.

Patton (zondag, CAZ, 20u40)

Beste Film. Beste Acteur. Beste Regie. Beste Scenario. Beste Decors. Beste Geluid. Beste Montage. En dan nog genomineerd voor Beste Cinematografie, Beste Visuele Effecten en Beste Soundtrack. Patton is een kolossale film – bijna 3 uur! – maar wat een vertolking van George C. Scott. Zonder twijfel één van de meest memorabele prestaties op het witte doek ooit. Alleen al de moeite voor die openingsscène en die fenomenale speech.

@svanbeir

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.