5 filmtips voor het weekend (08/12 – 10/12)

Copy 0

Spotlight (vrijdag, canvas, 21u15)

Een drama over onderzoekjournalisten achter een bureau? Dat moet wel een saaie bedoeling zijn. Vergeet het! Spotlight is een prachtig gemaakt drama dat naar de keel grijpt met een ensemblecast die de pannen van het dak speelt en een verhaal dat je een geweten schopt. Elke rol in de redactie van The Boston Globe en de Spotlight-afdeling wordt met de grootste nauwkeurigheid en intensiteit gespeeld. De absolute exponent van dat weergaloze acteerwerk is Mark Ruffalo. De overgave en vastberadenheid waarmee Ruffalo zijn personage inkleurt, leverde één van de allerbeste vertolkingen op van het jaar. Het maakt van de film een kijkstuk waar je moeiteloos wordt ingezogen en eentje dat aan de ribben blijft plakken.

Goodfellas (vrijdag, vier, 23u30)

Onovertroffen gangsterklassieker van grootmeester Martin Scorsese. Robert De Niro, Ray Liotta, Lorraine Bracco. Allemaal spelen ze op een uitzonderlijk hoog niveau, maar het is Joe Pesci die met de film gaat lopen en helemaal terecht de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol in de wacht sleepte. Scorsese opende zijn hele trukendoos. Dat levert een waanzinnig hilarische, maar ook snoeiharde maffiaprent op boordevol iconische scènes, brutale momenten, fantastische dialogen (“As far back as I can remember I always wanted to be a gangster”), onvergetelijke vertolkingen, machtige muzieknummers en een toenmalig record van het woord ‘fuck’ in één en dezelfde film. Zovele jaren later blijft het nog steeds een mysterie dat Goodfellas de duimen moest leggen voor Dances with Wolves tijdens de Oscars.

The Place Beyond the Pines (zaterdag, canvas, 22u35)

Beklijvend en imponerend misdaaddrama van regisseur Derek Cianfrance (Blue Valentine) met een ijzersterke Ryan Gosling en Bradley Cooper, en de immer verrukkelijke Ben Mendelsohn. Een stevige brok cinema van 140 minuten die je meeneemt op een rollercoaster van emoties, netjes verspreid over drie verhaallijnen die elkaar kruisen, ondergedompeld in een grimmig, uitzichtloos en fatalistisch sfeertje. Wondermooie cinema!

Gattaca (zaterdag, Q2, 22u45)

Prachtige, aangrijpende en originele SF-thriller met onvergetelijke rollen van Ethan Hawke, Jude Law en Uma Thurman, een wondermooie soundtrack van Michael Nyman, een donkere onheilspellende toekomstvisie, een prachtige sfeerschepping en zovele jaren later nog altijd brandend actueel. Dit is sciencefiction zoals we het graag zien. Een van de favoriete SF-films van Movietalk.be!

Psycho (zaterdag, CAZ, 20u40)

De bekendste Hitchcockfilm. Deze angstaanjagende horrorklassieker wordt door velen beschouwd als de allerbeste Hitchcock. Filmstudio Paramount wilde helemaal niet dat Hitchcock het verhaal van Psycho, lichtjes gebaseerd op de zaak van moordenaar Ed Gein, zou verfilmen. Hitchcock duwde door, verlaagde zijn salaris en filmde in zwartwit. Psycho werd een kassucces en verlegde de grenzen van geweld, afwijkend gedrag en seksualiteit in Amerikaanse films. De film werd genomineerd voor 4 Oscars, o.a. Regie en Actrice.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.