5 filmtips voor het weekend (19/07 – 21/07)

Copy 1

Heat (vrijdag, vier, 20u35)

Een van onze favoriete films ooit is de misdaadthriller Heat. Een machtige film boordevol schietpartijen, achtervolgingen, heists, topacteurs, prachtige muziek en de ene iconische scène na de andere. Die schietscène in de straten van Los Angeles is voor ons nog steeds een van de beste cinemamomenten ooit. Maar tussen al het geweld, het schieten, de ijskoude blikken, woede-uitbarstingen en overvallen heeft één scène zich in een illuster rijtje van magische filmmomenten genesteld: de fantastische koffietafelscène tussen Robert De Niro en Al Pacino – de allereerste keer dat de twee acteurs in één en dezelfde scène op het scherm verschenen. Een scène die je telkens opnieuw kan bekijken en bij elke kijkbeurt beter en beter wordt.

The Thing (vrijdag, Q2, 22u35)

John Carpenter leverde begin jaren 80 een absoluut horrorpareltje af dat bijna 40 jaar later nog niets aan kracht heeft ingebouwd. Een onderzoeksteam op Antarctica wordt geconfronteerd met een ‘shape-shifting’ alien. Slaagt iemand er in om deze gruwelijke nachtmerrie te overleven? Carpenter creëert een akelig sfeertje, gooit er enkele werkelijk misselijkmakende scènes tussen en drijft de paranoia-factor met de minuut op. Doof dus die lichten, zet het geluid lekker hard en laat je overdonderen door een van de beste horrorfilms ooit!

The Hateful Eight (zaterdag, vier, 20u25)

Wat oorspronkelijk als toneelstuk was neergepend, verfilmde Quentin Tarantino als een meesterlijke western waarin er meer woorden op elkaar worden afgevuurd dan kogels. Bijna drie uur zit je gekluisterd aan je tv voor een nagelbijtende whodunnit doorspekt met grappige, maar ook snoeiharde dialogen, vuilbekkerij van het ergste soort, brutaal geweld en Oscarwinnende muziek van maestro Ennio Morricone. The Hateful Eight is zeker niet de beste Tarantino. De film mocht drie kwartier korter en de dialogen knetteren niet zoals in andere films van hem, maar het blijft elke keer opnieuw wel een ‘event’ dat je toch maar niet gemist wil hebben.

The Big Short (zaterdag, BBC Two, 23u50)

Je moet het maar doen. Een documentaire maken over de financiële crisis en deze verpakken als een komische thriller die voorbijraast tegen een onvoorstelbaar tempo, megasterren die je op 1-2-3 klaarstomen voor Wall Street en een indrukwekkende A-list cast – vooral Steve Carell en Ryan Gosling zijn in topvorm – die het ondoorgrondelijke kluwen van de financiële wereld op een bijna glasheldere wijze brengen.

Spotlight (zondag, BBC Two, 23u45)

Een drama over onderzoekjournalisten achter een bureau? Dat moet wel een saaie bedoeling zijn. Vergeet het! Spotlight is een prachtig gemaakt drama dat naar de keel grijpt met een ensemblecast die de pannen van het dak speelt en een verhaal dat je een geweten schopt. Elke rol in de redactie van The Boston Globe en de Spotlight-afdeling wordt met de grootste nauwkeurigheid en intensiteit gespeeld. De absolute exponent van dat weergaloze acteerwerk is Mark Ruffalo. De overgave en vastberadenheid waarmee Ruffalo zijn personage inkleurt, leverde één van de allerbeste vertolkingen op van dat jaar (2016). Het maakt van de film een kijkstuk waar je moeiteloos wordt ingezogen en eentje dat aan de ribben blijft plakken.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.