4 filmtips voor het weekend

Copy 0

Annie Hall (vrijdag, npo 2, 22u40)

De film die Woody Allen eens en voor altijd op de filmkaart zette. De prent won in 1978 vier Oscars, waaronder voor Beste Film en Beste Regisseur en staat sindsdien geboekstaafd als een absolute klassieker. Allen vuurt de neurotische levens- en liefdesbespiegelingen vliegensvlug op je af, Diane Keaton is onweerstaanbaar en groeide uit tot een kortstondig mode-icoon en de grappen zijn om je duimen en vingers bij af te likken. Een film die samen met ‘Manhattan’ behoort tot Allens beste werk.

The Social Network (zaterdag, vier, 20u30)

Controversiële karakterschets van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, gebaseerd op Ben Mezrichs ‘The Accidental Billionaires’, naar een scenario van Aaron Sorkin (‘The West Wing’). Harvard-student Mark Zuckerberg is net gedumpt door zijn vriendin Erica Albright. Eenmaal terug in het studentenhuis begint hij meteen aan een heuse wraakactie. Samen met zijn beste vriend, Eduardo Saverin, schrijven ze in één nacht de code voor ‘Facemash’. De film won 3 Oscars: scenario, soundtrack, montage.

Once Upon a Time in the West (zaterdag, vtm, 14u)

Magistraal westernepos en magnum opus van regisseur Sergio Leone. De man maakte furore met zijn spaghetti-westerns, o.a. ‘The Good, the Bad and the Ugly’, maar het is dit meesterwerk waarmee Leone één van de belangrijkste regisseurs uit de filmgeschiedenis werd. De fantastische cinematografie, de schitterende acteurs, de legendarische close-ups en natuurlijk de fabelachtige muziek van Ennio Morricone. ‘Once Upon a Time in the West’ is een film die je moet gezien hebben.

The Battle of Algiers (zondag, npo 2, 23u20)

Rauw, realistisch portret van de de Algerijnse oorlog tegen de Franse overheid in Noord-Afrika tijdens de periode 1954-1957. Regisseur Gillo Pontecorvo windt er geen doekjes om dat het toenmalige guerrillaconflict een bloederige en zinloze bedoening was. Dat doet hij door een documentaire-achtige en neorealistische stijl toe te passen. Het resultaat is een confronterend, meeslepend en pijnlijk echt meesterwerk dat nog steeds relevant uit de hoek komt. Oh ja, de briljante soundtrack is van Ennio Morricone!

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.