12 filmtips voor het weekend (08/03 – 10/03)

Copy 0

Isle of Dogs
(vrijdag, Play More Cinema, 21u00)

Sinds Moonrise Kingdom staat Wes Anderson voor ons in het rijtje van interessante regisseurs van de 21 ste eeuw. Met The Grand Budapest Hotel maakte de man nog een onvervalste klassieker en ook deze Isle of Dogs is een absolute lekkernij. Anderson haalt opnieuw zijn hele trukendoos boven en tovert beelden op je scherm waar zoveel oog voor detail in zit, dat je meerdere kijkbeurten nodig hebt om alle kleine eigenaardigheden en ‘speciallekes’ te ontdekken. Isle of Dogs heeft het gewoon allemaal: ontroerende en grappige momenten, prachtige sets, een fabelachtige vormgeving, een ongeziene nauwkeurigheid, coole personages, een perfecte stemmencast en waanzinnig mooie vondsten.

Leaving Neverland
(vrijdag, canvas, 20u25)

Nu al de docu van het jaar? In ieder geval alvast de meest ophefmakende. De afgelopen week pakte bijna elke Vlaamse krant of magazine uit met een stuk over de controversiële HBO-documentaire over Michael Jackson waarin twee mannen getuigen over hoe Jackson hen als kind misbruikte. Een stevige brok van vier uur en zeker geen aangename film. ‘Verschrikkelijk’, ‘gruwelijk’ en ‘pijnlijk’ zijn slechts enkele termen die bijna in elke review passeren. Vrijdagavond zendt Canvas de volledige docu in één keer uit.

Gladiator
(vrijdag, vier, 20u35)

Magistraal en bombastisch Romeins actiedrama van de regisseur van Alien en Blade Runner met Russell Crowe en Joaquin Phoenix. Gladiator kreeg in 2001 maar liefst 12 Oscarnominaties, waarvan het er 5 wist te verzilveren (o.a. beste acteur en beste film). Maximus is een machtige Romeinse generaal. Bovendien kan hij rekenen op de onvoorwaardelijke steun van keizer Marcus Aurelius, die in hem zijn gedoodverfde opvolger ziet voor de troon. Commodus, de zoon van Aurelius, is zelf uit op de machtige positie van keizer. Wanneer Aurelius sterft neemt Commodus de touwtjes in handen en laat de vrouw en zoon van Maximus vermoorden.

Fast Five
(vrijdag, Q2, 20u35)

Gierende banden, pompende beats, onwaarschijnlijke stunts en snoeiharde achtervolgingen in de beste film uit de The Fast and the Furious reeks. Dom Toretto is opnieuw ontsnapt uit de gevangenis na een spectaculaire stunt van zijn beste maatje Brian O’Connor en zijn zus Mia. Met de politie en de FBI op de hielen, zit er niets anders op dan naar Zuid-Amerika te vluchten. Maar als ze uiteindelijk in Rio de Janeiro belanden, wacht hen nog één grote klus om hun vrijheid terug te krijgen. Marcelleke aantrekken, veiligheidsriem goed vastklikken en de volume-knop volledig induwen!

Day of the Jackal
(vrijdag, CAZ, 23u05)

Fred Zinneman, regisseur van klassiekers als From Here to Eternity (1953) en A Man for All Seasons (1966), had al vier Oscars gewonnen toen hij deze thriller afleverde. Met The Day of the Jackal verplicht hij ons om een huurmoordenaar te volgen die plant om de Franse president af te maken. Zinneman gebruikt bewust geen schreeuwerige Hollywoodfilmtaal, maar gaat voor een documentaire-achtige aanpak waarmee hij een complex verhaal op heldere, zenuwslopende en haarfijne manier uit de doeken doet. Het klinkt cliché, maar zoals deze worden ze amper of niet meer gemaakt.

Incredibles 2
(zaterdag, Play More Cinema, 21u00)

De leukste superheldenbende! Tegenwoordig is het drummen voor een plekje in de superheldenwereld met Marvel en DC die de meeste kostuums opeisen. De coolste, leukste en grappigste bende superhelden van allemaal zijn evenwel deze Incredibles, een familie boordevol figuren met elk hun eigen uitzonderlijke ‘set of skills’. Net als de eerste film tovert Pixar met dit tweede deel de perfecte mix van avonturenepos, SF-spektakel, familiefilm, comedy en natuurlijk superheldenactie op je scherm.

Jurassic World
(zaterdag, vtm, 20u30)

Het park is open! Tweeëntwintig jaar na de gebeurtenissen uit Jurassic Park heeft het door John Hammond geïnspireerde themapark op Isla Nublar er bovendien een nieuwe attractie bij: de genetisch gemodificeerde hybride dinosaurus Indominus Rex. Vergeet de twee sequels op de klassieker, dit is de enige waardige opvolger op Jurassic Park. De film ademt de avontuurlijke, wonderbaarlijke en speelse stijl uit van het origineel en koos met Chris Pratt de perfecte filmster uit om ons te gidsen in dit nieuwe actierijke, spannende dino-avontuur. Nostalgische filmtrip van de bovenste plank!

Bridge of Spies
(zaterdag, vtm, 22u45)

Steven Spielberg en Tom Hanks bundelen de krachten voor een spionagethriller uit de oude doos. Hanks is uitmuntend, maar wordt toch nog van het scherm gespeeld door ene Mark Rylance. De toneelacteur zet een weergaloze vertolking neer die bekroond werd met de Oscar voor Beste Bijrol. Geen actie- en schietscènes, maar drama zoals je het maar zelden ziet. De film werd genomineerd voor nog 7 andere Oscars, waaronder Beste Film en Beste Cinematografie.

Point Break
(zaterdag, vier, 22u30)

De remake laat je best aan je voorbijgaan. Bekijk liever het origineel nog eens, een pompende actieklassieker van regisseur Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) met fantastische over the top vertolkingen van Keanu Reeves, Patrick Swayze en Gary Busey. Deze prent zit barstensvol iconische scènes, zoals de nagelbijtende bankoverval, de schitterende footchase en het strandgevecht met de Red Hot Chili Peppers. Yo, Johnny!

Jaws
(nu in Netflix)

Bloedstollende en zenuwslopende thriller die uitgroeide tot de allereerste echte blockbuster en van de onbekende regisseur Steven Spielberg een absolute superster maakte. De film geldt meer dan 40 jaar later nog steeds als een overrompelend spektakelstuk. De wereldberoemde muziek werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe. De film werd trouwens ook genomineerd voor een Oscar voor Beste Film.

The Untouchables
(nu in Netflix)

Fantastische misdaadklassieker en één van de absolute meesterwerken van Brian De Palma. De film bulkt van de klasbakken – Kevin Costner! Sean Connery! Robert De Niro! Andy Garcia! – , bevat enkele fabelachtige zenuwslopende setups (de trappenscène, de baseball bat dinnerscène, enz.) en de soundtrack van Ennio Morricone is uitmuntend. En dan zwijgen we nog over de auto’s, de wapens, de locaties en de kostuums! Leuk detail: Sean Connery won voor zijn vertolking van agent Jim Malone trouwens zijn enige Oscar (voor Beste Bijrol).

Spider-Man trilogie
(nu in Play)

Hyperkinetische actiescènes, duizelingwekkende speciale effecten en iconische wraakzuchtige en oncontroleerbare slechteriken in de Sam Raimi-avonturen van Spider-Man. Je zou het haast vergeten, maar voor Andrew Garfield en Tom Holland en vooral voor heel het Marvel Cinematic Universe bestond er al een Spider-Man. En we durven het zeker zeggen, een heel goede zelfs. Tobey Maguire kroop voor deze trilogie in het spandex-pakje van de spinnenvriend en dat leverde enkele fantastische avonturen op. Vooral de tweede film wordt algemeen aanzien als een van de beste superheldenfilms ooit. De derde mag dan wel een miskleun zijn, (her)ontdek zeker die eerste twee films!

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.