10 filmtips voor het weekend (14/12 – 16/12)

Copy 0

Roma
(nu in Netflix)

Als je dit jaar nog slechts tijd hebt om één film te bekijken, laat het dan deze zijn. Regisseur Alfonso Cuaron ken je al van Gravity en Children of Men, maar Roma is iets helemaal anders. Cuaron dook in zijn eigen jeugdherinneringen, zorgde zelf voor de cinematografie – de eerste keer voor Cuaron – en hij heeft een nieuw meesterwerk afgeleverd. Ondertussen al bedolven onder superlatieven, uitgegroeid tot een van de absolute favorieten van het festivalseizoen en nu al getipt als de film waarmee Netflix zijn allereerste Oscar voor Beste Film zal winnen.

Demolition
(vrijdag, canvas, 22u10)

Prisoners, Enemy, Nightcrawler. Jake Gyllenhaal speelde alles kapot de afgelopen jaren. In Demolition gaat hij verder op dat elan met een doorleefde vertolking in een beklijvend drama van de regisseur van Dallas Buyers Club. Meer nog, dit is misschien de beste Gyllenhaal die je ooit zag. Deze keer geen fysieke transformatie, maar ééntje waarin hij in zijn eigen binnenkamer wild tierend de sloophamer hanteert. Een aanrader voor een ongewone filmavond.

Moonlight
(vrijdag, NPO 3, 22u30)

De sensatie van 2017! Winnaar van de Oscar voor Beste Film. Winnaar van de Golden Globe voor Beste Film. Moonlight is een ambitieus, origineel en grensverleggend coming-of-age verhaal met machtige vertolkingen, adembenemende beelden en hartverscheurende momenten. Een modern meesterwerk! Een instantklassieker! Must-see!

Mission: Impossible II
(zaterdag, vtm, 22u45)

Slow motion martial arts gevechten, balletachtige actiescènes en adembenemende achtervolgingen in een typische John Woo actiethriller. Een buitenbeentje in de hele M:I reeks en misschien wel de minste van alle Mission: Impossible films, maar toch nog steeds een entertainend kijkstuk. Door de langere duur van de opnames, greep Dougray Scott naast de rol van Wolverine en Thandie Newton naast Charlie’s Angels. De film werd de grootste bioscoophit van 2000 en bracht Tom Cruise liefst 75 miljoen dollar op!

Godzilla
(zaterdag, vier, 20u25)

Het iconische filmmonster maakt zijn rentree! ’s Werelds meest herkenbare monster, een soort dinosauriër die door nucleaire experimenten terug tot leven werd gebracht, moet het in deze nieuwe Amerikaanse filmversie paradoxaal genoeg opnemen tegen boosaardige wezens die als gevolg van menselijke wetenschappelijke arrogantie ons bestaan bedreigen. Zet je schrap voor een duister, spectaculair en verwoestend SF-avontuur van de regisseur van Monsters. Vergeet zeker je tv-toestel niet lekker hard te zetten!

Scarface
(zaterdag, CAZ, 20u40)

Ultragewelddadige en klassieke gangsterfilm van Brian De Palma, regisseur van The Untouchables en Body Double, naar een scenario van Oliver Stone, met Al Pacino en Michelle Pfeiffer. De film werd genomineerd voor drie Golden Globes: beste acteur, mannelijke bijrol en muziek. Tony Montana is een kleine crimineel uit Cuba die zijn kans waagt in de VS. Zijn gewelddadige aanpak en nietsontziende acties worden snel opgemerkt door het criminele circuit.

The Big Short
(zaterdag, BBC Two, 22u)

Je moet het maar doen. Een documentaire maken over de financiële crisis en deze verpakken als een komische thriller die voorbijraast tegen een onvoorstelbaar tempo, megasterren die je op 1-2-3 klaarstomen voor Wall Street en een indrukwekkende A-list cast – vooral Steve Carell en Ryan Gosling zijn in topvorm – die het ondoorgrondelijke kluwen van de financiële wereld op een bijna glasheldere wijze brengen.

The Shape of Water
(zaterdag, Play More Cinema, 21u)

Oscar Beste Film. Oscar Beste Regie. Oscar Beste Muziek. Oscar Beste Decors. En nog 9 Oscarnominaties! Meesterverteller Guillermo Del Toro pikte een formidabele cast uit – Michael Shannon, Sally Hawkins, Richard Jenkins, Octavia Spencer – voor dit wonderlijke fantasierijke avontuur over een van de meest onwaarschijnlijke liefdesverhalen tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Hartverwarmend, visueel adembenemend, sprookjesachtig en met een donker kantje.

Lady Bird
(zondag, Play More Cinema, 21u)

Must see coming-of-ageverhaal. Kate Winslet wordt algemeen aanzien als ‘de nieuwe Meryl Streep’, maar volgens ons hoort die eretitel toe aan een fantastische Amerikaanse actrice uit Ierland: Saoirse Ronan (Brooklyn). Haar vertolking in Lady Bird, een soort liefdesbrief aan tieners, is werkelijk fenomenaal en leverde haar dik verdiend een Oscarnominatie voor Beste Actrice op. Actrice Greta Gerwig, die haar regiedebuut maakt, werd bovendien de vijfde vrouw ooit en de eerste voor een debuutfilm, die genomineerd werd voor Beste Regie. Ga dit zien!

Brooklyn
(zondag, BBC Two, 21u)

Brooklyn is een New Yorks sprookje dat je helemaal katapulteert naar de jaren 50 en verfrissend ouderwets aanvoelt. Brooklyn is een ingetogen, ontroerend en verscheurend liefdesverhaal. Alles aan Brooklyn straalt klasse uit. De prachtige kleuren, uitmuntende kostuums, schitterende cinematografie, het fantastische Oscargenomineerde scenario van Nick Hornby (High Fidelity, An Education), maar vooral de weergaloze vertolking van Saoirse Ronan. Haar prestatie werd beloond met een Oscar-, BAFTA- en Golden Globe nominatie voor Beste Actrice.

Volg en like ons!

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.